Нови 10 технологични училища в страната поиска ИТ бизнесът от

...
Нови 10 технологични училища в страната поиска ИТ бизнесът от
Коментари Харесай

БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна: Трябва да преведем икономиката на България през индустриалната революция на дигиталната трансформация

Нови 10 софтуерни учебни заведения в страната изиска ИТ бизнесът от страната. Образованието и подготовката на гении за промишлеността остават извънреден приоритет.

Ние не просто се развиваме добре, а сме структуроопределящ бранш. Без цифровата промяна, която се реализира от нас, в идващите 10 години нито един различен бранш от българската стопанска система няма да бъде конкурентоспособен. Това обръщение насочиха изпълнителните шефове на софтуерните компании - членове на БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна. Те организираха обща среща във Варна, където се състоя обичайният есенен спорен формат на БАСКОМ. На нея участва и кметът на града Иван Портних.    

Като районната организация, която движи визията за развиване на ИКТ общността във Варна, показа ИКТ Клъстер -а неговият ръководител Емил Цанков. Той очерта самодейностите на организацията през последната година: развиване на марката на ИКТ Клъстер -а, основаване на ICT Corner в Икономическия и Техническия университети, надграждането му с ICT Collaboration Space в Техническия университет, месечни срещи на софтуерните компании, университети, НПО-та и обществена администрация, подкрепяне на построяването на Информационен център за бежанците от Украйна, взаимни начинания с другите клъстери и асоциации, развиване на пробната стратегия за училищен практики, провеждани 10 дни в 10 компании, редом със стажантските стратегии и стипендии.   

Като организация с богати обичаи показа БАСКОМ ръководителят на УС на асоциацията Доброслав Димитров. Той очерта главните провокации пред сектора на национално равнище: без повече опити с оптималния застрахователен предел, без смяна в данъчната рамка, позициониране на България като положително място за ИТ кариера и основаване на нови 10 софтуерни учебни заведения в страната през идващите четири години.    

" Не можем да чакаме положително обучение по осведомителни технологии, без да си даваме сметка, че 40% от учениците са функционално необразовани “, показа Наталия Митева, член на УС на БАСКОМ. Тя заключи позитивните резултати от стратегиите, в които взе участие асоциацията: Приложен програмист и " Обучение за ИТ умения и кариера “, както и интензивностите по линия на професионално обучение и образование, където БАСКОМ е ангажирана с експертиза в Консултативния съвет към МОН, в разискването на законодателни промени, в актуализиране на листата с специалностите, изпитните стратегии и образователните проекти, както и в методологията за асортимент на 24-те Центъра за високи достижения в професионалните гимназии, за които са заделени над 70 млн. лева по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Паралелно с дискусионния формат БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна организираха среща с възпитаници, студенти и преподаватели в града, където представители на разнообразни софтуерни компании описаха сполучливите истории на своя бизнес и насърчиха младежите да търсят професионална реализация в ИТ сферата. Срещата бе оценена като мощно вдъхновяваща и мотивираща. В тази връзка БАСКОМ пое уговорката да я мултиплицира и в други градове в страната, като специфичен фокус на асоциацията ще бъде и привличането и подпомагането на нови преподаватели по осведомителни технологии.

Business Tree - новият план на БАСКОМ – също бе акцент на срещата. " С тази самодейност целим да подпомогнем дигитализацията на всички бизнеси и браншове на стопанската система като част от нашата отговорност да развиваме бизнес средата и еко системата “, сподели на собствен ред Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ. Тя описа повече за събитията, които ще таргетират другите компании в съответните браншове и ще се концентрират върху показване на изгодите от внедряване на цифрови решения, роман за сполучливи цифрови истории в съответния бранш и представяне на съответни подобаващи артикули.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР