Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го

...
Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го
Коментари Харесай

МОН обмисля старт на учебната 2023/24 г. на 7 септември

" Новата образователна година стартира на 15 септември, което съм го споделил неведнъж. Но не престават диалозите дали началото на следващата образователна 2023/24 година може да е по-рано - от 7 септември. Идеята е да се употребява една спомагателна седмица от 5 дни, които да се разпределят по-равномерно през образователната година, като ваканционни дни ". Това разяснява просветният министър акад. Николай Денков, който през днешния ден откри учебен автоцентър и " Водородно учебно заведение за зелено бъдеще " в професионалната гимназия по превоз " Макгахан " в столицата дружно с екоминистъра Борислав Сандов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Министър Денков обясни, че задачата на по-ранния старт на образователната година е да се сътвори темп на " учене-почивка-учене-почивка ", както е в по-добрите просветителни системи. По думите му учениците от 1 до 6 клас у нас учат доста по-малко от връстниците си в чужбина. Затова концепцията му е освен едната седмица повече през септември, която би трябвало да се разпредели като образователни дни, да се добавят още две седмици в края на образователната година, които да бъдат употребявани за планово образование, преговор на образователния материал и други " За да стане това, са нужни промени в закона за предучилищното и учебното обучение, и следва обществено разискване. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде потребно ", увери той.

Както " Сега " писа, МОН предложи за начало на образователната година - 1, 7 или 15 септември. Вариантите към този момент се объждат от обществените сътрудници, само че извънредно решение към момента няма.
 

Еконасоченост

Учебните стратегии, чийто, ще бъдат огледани и откъм екологичното им наличие, стана ясно още от думите на министъра. Той уточни, че темите за климатологията и за новите зелени сили са застъпени в образователните стратегии. Експерти от екоминистерството обаче ще се включат през май и юни в стадия на усъвършенстването им и ще създадат обзор дали липсва нещо значимо в тях, с цел да бъде допълнено.

 

За украинските деца

Малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в просветителната ни система - част от тях се организират в кооперативи, само че отвън системата, стана ясно още изявлението на акад. Денков. " Тези деца учат онлайн по украинската просветителна система. Обсъждаме в Министерски съвет да им помогнем през лятото, когато приключи украинската образователна година, да продължат с образованието за наваксване на техните пропуски, само че отвън нашата просветителна система ", уточни той. По последни данни от МОН от 12 април т.г. 805 деца и възпитаници от Украйна са подали заявки да тръгнат на градина или учебно заведение у нас, но единствено 128 са признати.по ред аргументи, основната от които е неналичието на наложителни ваксини за децата. Различни НПО-та приканват точно за различен тип поддръжка за украинските възпитаници - под форма на място за кооперативи, групи и така нататък, вместо единствено за постъпване в родни учебни заведения.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР