Новата целева дава за приемане на еврото у нас е

...
Новата целева дава за приемане на еврото у нас е
Коментари Харесай

Юлиан Войнов за приемането на еврото у нас: Има един показател, който може да изиграе лоша шега

Новата целева дава за приемане на еврото у нас е реалистична, само че има две неща, които би трябвало да бъдат изпълнени. На първо място да бъде признато съответстващото законодателство, обвързвано със законите, които е належащо България да съблюдава след влизането си в Еврозоната. По тези закони се работи, част са в Народното събрание, част напълно скоро ще бъдат импортирани. Някои бяха към този момент признати, тъй че общо взето законодателната стратегия върви и тя набира сериозна скорост. Вторият индикатор, който особено за Българя е значим, това е дали ще осъществим критерия за инфлацията. Това изясни в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Р адио " Фокус " икономистът и финансист доктор Юлиан Войнов.

По думите му инфлацията е допустимо да ни изиграе неприятна смешка: " Инфлацията в България е малко по-голяма спрямо Еврозоната, тя беше доста по-голяма, съвсем двойно по-голяма. В момента се разграничава от порядъка на 2-процентни пункта, което не е чак толкоз доста. Освен това, би трябвало да се каже, че инфлацията в България спада от октомври месец непрестанно всеки месец, до момента в който страните с които България ще бъде вероятно сравнявана във връзка с критерия за инфлацията. Този аршин взима най-ниската инфлация в Еврозоната за трите страни с най-ниска инфлация плюс 1,5% % от горната страна.

В последния месец в Еврозоната, изключително страните с най-ниска инфлация, да кажем като Испания, имаше покачване на инфлация. Така че може да се каже, че особено страните, които са с най-ниска инфлация в Еврозоната леко покачват ценовото си равнище, до момента в който ние продължаваме да спадаме. Не чакам някакви съществени изненади в тази посока до края на годината, съгласно мен инфлацията в България, точно заради обстоятелството, че е по-висока и то със доста по-високо равнище спада. Така че има огромна възможност разликата сред критерия, който би трябвало да покрием сред трите страни с най-ниска инфлация в Еврозоната и ние, да е доста непосредствен до това, което би трябвало да бъде изпълнено ", разяснява Войнов.

Той добави, че конвергентният отчет, който ще бъде квалифициран, ще бъде с последна дата, когато ще се вземе поради равнището на инфлацията в България, надлежно в Еврозоната: " Според мен това ще се случи март месец идната година, тъй че имаме почти половин година да работим и да се оправим. Това несъмнено, с изключение на от външни фактори зависи и от политиката на държавното управление ", посочи икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР