Новата световна система има остра нужда от обединение - не

...
Новата световна система има остра нужда от обединение - не
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: В 21-и век светът изпитва остър дефицит на общуване

Новата международна система има остра потребност от обединяване - не от борба, от идеали, а не от непоследователност и правото на по-силния. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на интернационалната конференция "Движението на необвързаните страни в многополюсния свят: неговата роля в поддържането и насърчаването на интернационалния мир и сигурност " в Софийския университет "Св. Климент Охридски ".

"В 21-и век светът изпитва изострен недостиг на другарство, на разговор - както в самите общества в рамките на националните страни, по този начин и на интернационалната сцена ", сподели Йотова.

"Необходимостта през днешния ден от разговор и равнопоставеност е огромна, всички дружно да взимаме решения за общото ни бъдеще, такава, каквато е и концепцията на Организация на обединените нации, която също постоянно забравяме. Да преодолеем настоящата наклонност огромните и мощните да взимат решения вместо всички останали. Ето за какво Движението на необвързаните страни е толкоз скъпо през днешния ден, и без значение че има потребност от ново звучене, има потребност несъмнено от нова организация, от нов статут и ново място, неговите правила, полезности и хрумвания остават вечно ", съобщи Илияна Йотова.

Тя дефинира днешния свят като комплициран, плашещ и изпълнен с неустановеност. Вицепрезидентът уточни като парадоксално, че в 21-и век приказваме повече от всеки път за това, че имаме потребност от повече права, че има декаданс. "Темата за погазването на главните човешки права е настояща във всяка страна по света, а при взимането на политически решения отбраната на съществени права остава постоянно някак на назад във времето. Свободата, равенството, персоналната сигурност не могат да остават единствено на хартия, като част от бутикови документи. И тези лозунги и думи не са девалвирали в човешкото схващане - в противен случай, имаме потребност от тях повече от всеки път ", уточни Илияна Йотова.

Тя добави, че войните, мизерията и неравенството накараха милиони хора да потеглят към Европа в последните години. Старият континент не можа да се оправи самичък, и в случай че ние всички не потърсим общи решения, борбата сред обществата ни ще се задълбочава, уточни вицепрезидентът. По думите ѝ са нужни мощни решения, разговор, взаимни взаимни отстъпки, с цел да преодолеем насилието и омразата.

"Конфликтите в Близкия изток не наподобява да наближават своя край. Районът на Северна Африка е източник на миграция и пренос за милиони стопански мигранти и претенденти за леговище. Стотици хиляди изгубиха живота си в Средиземно море, в пустините на път към мечтаната Европа. Над половин милион рохинги са избягали от Мианмар. Саудитски публицист беше свиреп погубен в Истанбул. Американец простреля 11 души в Питсбърг. И това е единствено ужасяващата, тъжна и тревожна хроника от няколко последни дни. Така наподобява страшната международна картина през днешния ден, нарисувана с богатата палитра от принуждение, свирепост, недостиг, неправда, войни. И на този декор, повече от всеки път - липса на разговор ", сподели Йотова.

По думите ѝ неналичието на сигурност се трансформира в световно събитие, а световните провокации изискват и световен отговор. Тя означи, че дижението на необвързаните е глас в поддръжка на разрастващите се страни на многостранни конгреси. "И макар, че организацията носи своите вътрешни несъгласия, тя работи за най-благородната идея - битката за мир ", сподели Илияна Йотова.

От 25 страни през 60-те години на предишния век, към този момент 120 обединени в едно придвижване страни са в листата и събират гласовете и волята на над 55 % от международното население. И тази воля и сила никой няма право да пренебрегва, сподели Йотова. Те са незаобиколим фактор в Организация на обединените нации, без тях не може да бъде решен нито един огромен интернационален въпрос. Същевременно Движението играе и значимата роля на честен коректив, стана ясно от думите ѝ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР