Новата седмица за прокуратура започна, както свърши старата – с

...
Новата седмица за прокуратура започна, както свърши старата – с
Коментари Харесай

Още два знакови прокурорски провала – срещу Боршош и Семерджиев

Новата седмица за прокуратура стартира, както свърши остарялата – с провали по знакови каузи, водени против хората от върховете на властта. Софийският градски съд приключи в понеделник делото против изпълнителния шеф на НДК Мирослав Боршош, тъй като от обвинителния акт не може да се разбере в какво тъкмо е упрекнат. По същото време различен състав на същия съд оправда някогашния здравен министър Илко Семерджиев.

Досега основният прокурор Сотир Цацаров оправдаваше неуспехите със съдиите от Софийския градски съд, само че в този момент тезата олекна, тъй като огромна част от знаковите каузи бяха трансферирани в Специализирания углавен съд. Там те също се провалят шумно и то пред съдии, които покорно са защитавали политиката на Цацаров, до момента в който са били членове на Висшия правосъден съвет.

Провалът против Боршош

Съдия Стефан Милев от Софийският градски съд приключи делото против Мирослав Боршош и някогашния ръководител на съвета на шефовете Валентин Кръстев. Магистратът разгласи, че обвиняването е написано по този начин, че двамата подсъдими не могат да схванат защо закононарушение ги съдят.

Определението на съда може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд. Наблюдаващият прокурор разяснява, че още не знае какво ще прави.

Съдията по делото Стефан Милев бе прокурор допреди две години. Неговата кариера в съда получи замайващ напредък по време на предходния Висш правосъден съвет, където основният прокурор Сотир Цацаров имаше решаваща дума. След единствено няколко месеца като арбитър в Софийския областен съд Стефан Милев бе назначен от Висшия правосъден съвет за краткотраен шеф на районния съд, а след това съумя да получи промоция в Софийския градски съд.

Сега арбитър Стефан Милев в продължение на близо половин час изреждаше грешките, позволени по делото против Боршош от някогашните му сътрудници в прокуратурата. Съдията уточни, че за едни и същи дейности Боршош един път е упрекнат в занемареност, а различен път - за подписване на неизгодна договорка.

Съдията изясни, че няма пояснение за какво Боршош би трябвало да дава отговор за изразходването на 3.4 милиона лв., откакто по делото има документи единствено за 1.2 млн. лева

Илко Семерджиев е оневинен

В понеделник съдът оправда служебния вицепремиер и здравен министър от кабинета на Огнян Герджиков Илко Семерджиев. Той бе упрекнат за отправяне на закани към шефката на Изпълнителната организация по медикаментите Асена Стоименова. Съдът би трябвало стимулира решението си в период от един месец.

Прокуратурата твърди, че Семерджиев е натискал и заплашвал Стоименова, с цел да назначи Боян Доганов за зам.-директор на организацията. Семерджиев и Доганов са някогашни сътрудници. Боян Доганов взе участие в няколко консултантски компании във фармацевтичния отрасъл, което го поставяше в условия на спор на ползи да заема управителен пост в лекарствената организация.

Според прокуратурата първият диалог сред тогавашния здравен министър и шефката на лекарствената организация се е провел на 20 февруари 2017 година На него Семерджиев споделил на Стоименова кого желае да назначи. Стоименова обаче направила изследване и открила, че Доганов е в спор на ползи.

Седмица по-късно Доганов отишъл персонално при шефката на ИАЛ и настоял да бъде назначен. Тя обаче му обяснила, че бизнесът му би го сложил в спор на ползи и отказала. На 24 март министър Семерджиев заплашил подчинената си, че в случай че не извърши волята му, ще я уволни.

" Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща ", е декларирал министърът, представен от прокуратурата. Семерджиев е подчертал, че не го интересуват " моралните задръжки на шефа във връзка спора на ползи на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече ".

След абсурда Асена Стоименова остана на поста, откакто бе предпазена от лекарствения отрасъл. Илко Семерджиев се разгласи за жертва на картел сред лекарствената организация и фармацевтичен отрасъл.

Претенции за 1 млн. лева против Петър Москов

В Специализирания углавен съд се организира първата фаза от процеса против здравния министър от кабинета " Борисов 2 " – Петър Москов. Той е упрекнат поради бартера на ваксини с Турция.

Държавата внесе искове за 1 млн лева поради нанесени вреди при договорката против Петър Москов, заместника ма Адам Персенски и някогашни шефове в държавната компания " Булбио ".
Адвокатите по делото упорстват делото да се приключи поради липса на изясненост какво тъкмо е обвиняването.

" Обидно ми е да чувам някакви хора тука да изясняват за някакви незаконни действия ", разяснява пред публицисти Петър Москов. Той сподели, че знае кой стои зад обвиняването, само че не схваща защо го упрекват. Според него по хубавичко и смислена човешка логичност няма нито финансови, нито медицински аргументи за изправянето му пред съда.

Падналите знакови каузи

В последните няколко месеца Специализираният углавен съд приключи редица знакови каузи, в това число това против някогашната съдийка Румяна Ченалова, делото " Дянков, Трайков, Прокопиев " за ЕВН, делото против Румен Овчаров, делото против някогашния началник на Фонда за лекуване на деца в чужбина Павел Александров и други

Върховният касационен съд дефинитивно оправда военния министър Николай Ненчев по делото за униформите. В края на предходната седмица спецсъдът приключи и делото против пловдивския кмет Иван Тотев за зоокъта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР