Новата оферта на ПП-ДБ за властта: Конституционна реформа и кабинет

...
Новата оферта на ПП-ДБ за властта: Конституционна реформа и кабинет
Коментари Харесай

Новата оферта на ПП-ДБ за властта: Конституционна реформа и кабинет за поне 5 месеца


Новата оферта на ПП-ДБ за властта: Конституционна промяна и кабинет за най-малко 5 месеца. ГЕРБ-СДС със поръчка, че няма да поддържат втория мандат. Коалицията ПП-ДБ се приготвя за втория мандат.

Конституционна промяна и експертен кабинет за към 5 месеца. Тази концепция разискват интензивно в редиците на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), научи „ Телеграф “.
От групировката са обмисляли да предложат поста на вицепремиер или външен министър на Мария Габриел в държавно управление с 2-рия мандат. По-късно денем тя отхвърли офертата. ПП-ДБ обаче са склонни да одобряват други лица от ГЕРБ-СДС, които са неутрални и те си изберат.Дори мястото на Асен Василев като финансов министър и на Николай Денков за министър председател към този момент не е обезпечено. Идеята е да се образува кабинет, с цел да може Народното събрание (НС) да работи и да гласоподава измененията в конституцията. Късата писта е 3 месеца, а дългата – най-малко 5. Има настройки, в случай че това се окаже сполучливо, работата на Министерски съвет да продължи и повече – година. Неофициално от ГЕРБ-СДС разясняват, че не са склонни на сходно предложение, макар че са подготвени за диалози за конституционна промяна. Формацията към момента разчита на поддръжка за техния кабинет от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия макар отхвърли на соцлидера Корнелия Нинова и на ПП-ДБ.

Това не отхвърли Мария Габриел, която през вчерашния ден сутринта съобщи в Народно събрание, че ще извърши мандата. Ще се мине и към идната стъпка – диалози за имена на министри. Габриел разясни, че чака отговорно държание. Тя загатна, че ГЕРБ-СДС няма да поддържа ръководство с 2-рия мандат. „ Не виждам политическата логичност в такова решение ”, сподели тя. Подобна поръчка даде и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. „ Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория “, сподели Борисов.

Той се похвали, че са изпълнили „ джентълменското съглашение “ за правната комисия, която към този момент се оглавява от Стою Стоев от ПП-ДБ. „ Надявам се на разсъдък в цялата политическа класа. Показахме им, че на нас може да се има доверие “, сподели Борисов и добави, че не се е месил в решението на Габриел да се желае оставката на основния прокурор Иван Гешев. Той увери, че  поел персонален ангажимент пред „ западните посолства “ Наказателно-процесуален кодекс и Законът за правосъдната власт да бъдат признати. „ Мисли, че ме опасява. Ама чакайте, аз съм бил основен секретар толкоз години, в случай че по този начин се опасявам елементарно? “, сподели той по адрес на Гешев.

Последва оферта от страна на ПП-ДБ. Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков разясни, че вижда във втория мандат единственото решение пред България. Той добави, че са изплашени доколко е „ завладяна прокуратурата и правосъдната система “. Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов увери, че стартират диалози, с цел да тестват съществуването на конституционно болшинство, което да стане основа и за кабинет. Предвиждат смяна в структурата на Висш съдебен съвет, делене на съдийската и прокурорската гилдия, усилване на публичната квота. Сред концепциите е ограничение на пълномощията на основния прокурор, въвеждане на директна конституционна тъжба, преосмисляне на института на служебния кабинет. Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ първият мандат към момента е настоящ, а вторият е оксиморон.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР