Новата ни цел е друга – дата през 2024 г.

...
Новата ни цел е друга – дата през 2024 г.
Коментари Харесай

Росица Велкова в страната на чудесата

" Новата ни цел е друга – дата през 2024 година за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли. "

Това изречение бе казано от служебната министърка на финансите Росица Велкова на 19 февруари тази година. Или единствено няколко дни откакто стана ясно, че България се отхвърля от задачата си да влезе в зоната от 1 януари на 2024 година заради високата инфлация. Няма и месец по-късно същата тази министърка разказа апокалиптична картина на държавните финанси, заприказва за сриване на валутния ръб, заеми от МВФ и влизане в процедури по свръхдефицит. Ден по-късно към този момент множеството от тези закани не съществуваха и Велкова се отхвърли от половината апокалиптика. 

Малко е мъчно за елементарния наблюдаващ да наблюдава кръговите придвижвания на служебната власт, изключително на госпожа Велкова, която апропо бе заместител на Асен Василев в предходното постоянно държавно управление и отговаряше за... бюджета. 

Затова дано опитаме в резюме да разбираем какво се случи през вчерашния ден, за какво макар че МФ има право да бие камбаната за хазната, пресоли манджата и се вкара в клопката на личните си тежки прогнози. 
Какво споделя МФ през вчерашния ден
Нека да е ясно - проблем с бюджета има. Разходите са прекомерни, доста от тях голословни, трети - напряко неуместни. Разхлабването стартира още с последното държавно управление на Бойко Борисов, който първо разруши единната Данък добавена стойност ставка, макар съпротивата на личния си финансов министър, който тогава съобщи, че това е автомагистрала, от която никой няма да слезе и от ден на ден браншове ще желаят отстъпки. Така и стана. Допълнителните 60 лева за пенсионерите, оповестени като краткотрайна мярка, в последна сметка влязоха непрекъснато в пенсиите и това не изненада никой. Последващото постоянно държавно управление на " Продължаваме промяната " тотално се хвърли в харча заради невероятните изказвания на Асен Василев, че строгата фискална дисциплинираност ни държала небогати. 8 милиарда лева финансови вложения! Толкова заложи Василев, въпреки да бе ясно, че няма по какъв начин да бъдат усвоени. Василев продължава да твърди, че всичко това било вярно, не можело да сме толкоз небогати. Вярно е, не може, само че в света няма нито един образец за нация, забогатяла от харчовете на страната. Нито един. 

Най-голямата нелепост, която бе свършена, обаче е решението да се компенсират всички небитови консуматори на електрическа енергия. Това са над 13 милиарда лева за година, второто най-голямо разходно перо след пенсиите. Много анализатори настояват, че обезщетенията са бюджетно неутрални, тъй като не идват от налозите, само че тези пари можеше да се влеят в БЕХ и оттова в страната. Сега със 7-8 милиарда лева повече нямаше да приказваме за проблеми. Разбира се, че бизнесът трябваше да се поддържа, само че не и целият. България заплаща обезщетения за ток на рафинерията в " Лукойл ", която бележи рекордни приходи. Това обикновено ли е? Росица Велкова не го ли знае? България заплаща обезщетения за ток на банките, които имат облаги от 2 милиарда лева - 100% от горната страна на предната година! Росица Велкова не го ли знае? 

Пенсиите бяха увеличени неколкократно през последните години, а приходът в Национален осигурителен институт не може да ги покрие, в никакъв случай не е и можел. Див популизъм. 

Дефицитът за предходната година се сви до под 3% на начислена основа с помощта на високата инфлация, която вкара повече Данък добавена стойност в хазната и на положителния стопански цикъл. България сложи връх в износа си, в растежа на заплатите, в спада на безработицата. Лелеяната от всички икономическа рецесия в България просто няма. 

Не по този начин стоят нещата за 2023 година и плановете на МФ демонстрират недостиг от над 10 милиарда лева, или съвсем 7%. Числото е голямо и в действителност би трябвало да бъде свито внезапно и то мигновено. Нещата могат да станат доста по-зле, в случай че в последните две тримесечия Европа въпреки всичко влезе в криза. 

Всичко това е известно най-малко от няколко месеца. Беше известно и на Росица Велкова преди месец, когато обясняваше, че ще сме подготвени за еврозоната след някой и различен месец. Какво се промени за 25-26 дни?
Пресолената гозба
Дотук добре. Мисията на Министерство на финансите е да пази хазната и да бие камбаната за фискалните, стопански и политически опасности пред нея. Но това, което направи през вчерашния ден МФ и персонално министър Велкова отиде по-далеч. Стъпи на границата с всяването на суматоха и задълбочи проблемите. 

В прав текст министър Велкова разгласи теоретична опасност за валутния ръб и опция за кредитиране от Международния валутен фонд. И двете закани са безпочвени и прекомерни, вкарват се в приложимост в избирателен миг и би трябвало да бъдат оборени, а хората - спокойни. 

Бордът не може да бъде съборен с недостиг от 6-7%. Заяви го Българска народна банка, която непосредствено упрекна Велкова в непросветеност. Никога в историята запасите на борда не са били толкоз високи. Публичният дълг на страната е вторият най-нисък в Европейски Съюз и би трябвало да се случи същински армагедон, с цел да напомпа огромна задлъжнялост. Самото споменаване на риск за борда обаче основава риск за борда, основава суматоха, която можеше да накара хората да обръщат левовете и действителният курс лев-евро в действителност нямаше да е този, записан в закона. Никой в никакъв случай не си е разрешавал сходно изявления, въпреки бордът да мина през няколко големи рецесии за последните 25 години. Защото е безконтролно. И тъй като е неистина. 

Днес Росица Велкова, очевидно поуплашена от реакциите, даде заден и към този момент не виждаше опасност. Поредната " врътка " на министърката, която явно не разбра кой в какъв капан я вкара. 

Какъв обаче е сигналът на сходни изявления към външните ни сътрудници? 

Какъв е да вземем за пример сигналът, който даваме към бъдещите сътрудници, държащи на върховен български дълг, като обясняваме, че можем да стигнем до молби към МВФ? Според Велкова влошеното положение на фиска усилва цената на дълговото финансиране и все по-трудно се намира кой да купува ДЦК. Това е правилно, само че вложителите се движат от логика на психиката, която през вчерашния ден беше в допълнение пробита от Велкова. 

Кой е този вложител, който ще даде добра рентабилност на МФ и Българска народна банка при следващия дълг, откакто е чул министърът на финансите да планува колапс на борда и кредитиране от МВФ? Велкова сама направи най-малко пет спомагателни крачки към най-тежкия сценарий. Кому беше нужно това да става обществена информация? Чухте ли при банковите банкрути в Съединени американски щати някой да каже - ами да, то може да се срине всичко, в случай че се случи най-лошото? Или чухте по какъв начин цялата администрация, като един, излезе и опита да успокои хората?

През седмицата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов " нежно " подканяше Велкова да покажела същинските цифри на бюджета. След като тя извърши желанието му с всичките си бомбастични догатки, партията на Борисов подхвана тематиката и заприказва за банкрут на държата. Разбирате ли - за банкрут на страната, на същата страна, която до оня ден обясняваше, че е подготвена да влиза в еврозоната?

Велкова се намеси директно в предизборната акция и го направи съзнателно. Дали бе подведена, дали не осъзна какво направи, няма значение. Когато е подписвала този отчет, когато през вчерашния ден на конференцията си разгласи " Теоретично има заплаха за валутния ръб при извънредно високи дефицити ", знаеше какво споделя. 

Рекапитулацията на вчерашните събития демонстрира, че МФ извърши една от дилемите си - да предизвести за същинските опасности пред фиска и да изиска консолидация. След това отиде прекомерно надалеч и нанесе повече вреди, в сравнение с към този момент бяха нанесени. МФ показа най-лошия възможен сюжет, така че да изплаши всички. Не бе нужно, не бе рационално и не бе умело. 

Сега България ще постанова нов ексклузивен налог свръхпечалба. Ще вземе от сполучливите компании на ярко, с цел да може с другата ръка да им дава обезщетения за електрическа енергия. 

Не мислите ли, че това е по-голям проблем от брътвежите за сриване на валутния ръб? В страната на чудесата, каквато е нашата, обаче всичко е допустимо. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР