Новата коронавирусна инфекция води до гибел на неврони в кората

...
Новата коронавирусна инфекция води до гибел на неврони в кората
Коментари Харесай

Бразилски учени: Коронавирусът убива неврони в главния мозък |

Новата коронавирусна зараза води до крах на неврони в кората на основни мозък освен при пациенти, изкарали болестта в тежка форма, но и при тези, които не са се нуждаели от хоспитализация, съобщи ТАСС. Агенцията цитира проучване на екип бразилски учени, оповестено в електронната научна библиотека medRxiv.

Изследователите допускат, че коронавирусът може да провокира появяването на такива болести, като шизофрения, заболяването на Алцхаймер и Паркинсон.

" При случаите с тежки пациенти, гибелта на невроните е предстоящо събитие, защото при тях е ниска степента на насищането на кръв с О2, а това е доста нездравословно за мозъка. Но когато толкоз съществени промени се демонстрират при хора, преболедували в лека или тежка форма COVID-19, това буди сериозна паника ", разяснява един от координаторките на научната разработка Даниел Мартинс-ди-Соуза от университета на град Кампинас.

Екипът отбелязва, че коронавирусът поразява астроцитите - клетките, осигуряващи връзката сред невроните и отговарящи за тяхното зареждане.

Патогенът провокира основни промени в основния мозък, стигащи до недоразвитост на обособени негови сектори. С тяхното действие е обвързвано смяната на настроението. Именно този признак най-често били следен при изследваните от екипа пациенти.

" При доста от случаите, даже и след изцеление преди два месеца от COVID-19, се натъкнахме на признаци от неврологични нарушавания - главобол, прекомерна унесеност, утежняване на паметта, загубата на усет и подушване. При някои от пациентите бяха установени и конвулсии, макар че преди този момент те не са имали сходни недоволства ", написаха бразилските учени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР