Новата книга на проф. Вили Лилков Доблест и наказание. Народният

...
Новата книга на проф. Вили Лилков Доблест и наказание. Народният
Коментари Харесай

"Доблест и наказание" - книга за спасените, които спасяват спасителите си

Новата книга на проф. Вили Лилков " Доблест и наказване. Народният съд и Държавна сигурност против спасителите на българските евреи " излезе като част от поредицата " Незабравените лица на спасението " на издателство " Сиела ".

“Всичко стартира от това, че от години изследвам архивите на Държавна сигурност, които са обществено налични и през годините съм попадал на редица забавни истории за хора, които са помагали на българските евреи и по този начин се породи интерес към тази тематика ”, споделя проф. Вили Лилков. По думите му, делото на българския народ за спасяването на българските евреи е неповторимо

През последните години редица създатели и институции са създали по този начин, че много от материалите, които проф. Лилков е употребявал за написването на книгата, са станали обществено налични. Освен това е имал опция да употребява истински и районни архиви, както и да се свърже с хора, които са наследници на политици, индустриалци и елементарни хора, които са помагали в тези години на евреите.

Така да вземем за пример кметът на Плевен Георг Спартански оказва помощ с информация за Стефан Керкенезов , огромен плевенски фабрикант, който основава тютюневата фабрика “Енидже вардар ” , която след 1944 година е национализирана и става основата за възникването на плевенската тютюнева промишленост. Той е бил депутат и е направил доста за спасяването на евреите в Плевен, в това число и за към 400 военнопленници.

От районната библиотека в гр. Разград пък изпращат материали за индустриалеца Георги Рашков , който е бил депутат и оказва помощ на изселените от София в Разград евреи. 

Така, напълно естествено проф. Лилков стига и до орисите на 43-мата, които подписват писмото на Димитър Пешев от Народното събрание, с което се довежда до анулацията на депортацията на българските евреи. 

След промяната на властта, 41 от тях са изправени пред Народния съд. 20 от тях получават смъртни присъди, като 18 от тях са изпълнени.
Много от евреите, които са получили поддръжка от тези хора, ги пазят пред Народния съд, без значение че множеството получават тежки присъди и им е отнето имуществото.
Светият синод на Българската православна черква заема неповторима позиция , когато антисемитизмът залива цяла Европа. Синодът, воден от Видинския митрополит Неофит, се обръща в отбрана на евреите.

В книгата си Вили Лилков назовава митрополитите духовните вдъхновители на спасението , тъй като оказват въздействие даже върху елементарните свещеници. БПЦ и духовенството даже се опълчва на държавното управление на Богдан Филов.

Пловдивският митрополит прави неповторимо дело, който изпраща депеша до двореца и моли за благосклонност към евреите, като даже в дома си приема евреите. След 9 септември обаче е задържан, и тогава цялото еврейство от Пловдив заливат с писма правораздаването и държавното управление и персонално Антон Югов отива в пандиза и го избавя.
Така избавените избавят спасителите си.  

Чуйте целия занимателен диалог на Лили Големинова с Вили Лилков в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР