Новата директива ще влезе в сила най-рано през 2024 г.

...
Новата директива ще влезе в сила най-рано през 2024 г.
Коментари Харесай

Брюксел предлага минималната заплата да се определя по формула

Новата инструкция ще влезе в действие най-рано през 2024 година Преди това тя би трябвало да бъде утвърдена официално и в съвета
С нея се предлага страните в Европейски Съюз да пресмятат минималните заплати въз основата на избрани от тях индикатори
Ако се одобри концепцията за ½ от междинната заплата, следващата година минималното заплащане в България би трябвало да е към 780 лева.

След десетки години спор, България най-сетне ще бъде принудена да одобри автоматизиран механизъм за установяване на минималната работна заплата в страната. Такъв дават обещание няколко държавни управления поред, само че до гласуването му до момента по този начин и не се е стигнало. Вместо това всяка година дружно с приемането на бюджетните закони ръководещите вземат решение и на какъв брой да възлиза минималното възнаграждение в страната за съответната година.

В сряда на предлагането на Европейска комисия за " възстановяване адекватността и увеличение обсега на минималните заплати ". Инициативата на комисията датира от 2020 година. Накратко - за страните, в които все още има минимално възнаграждение, Европейска комисия предлага нов способ на изчислението му, който да регистрира и изменящата се пазарна среда. Тези страни, които употребяват правилото на груповите трудови контракти, няма да бъдат задължени да вкарват минимално възнаграждение, само че се предлага да се ускори ролята на синдикатите.

Директивата би трябвало да бъде утвърдена официално и в съвета, от държавните управления. След това страните членки ще имат две години да приспособяват националните си законодателства към измененията и те дефинитивно да влязат в действие. А това значи в края на 2024 или началото на 2025 година
Реклама Какво се трансформира с предлагането на Европейска комисия?
В Европейски Съюз 21 от 27 страни имат минимална заплата, избрана със закон, до момента в който в шест (Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция) възнагражденията се дефинират посредством групово договаряне. Месечните минимални брутни заплати варират доста в Европейски Съюз - от 363 евро в България до 2316 евро в Люксембург по данни на евростат към януари 2022 година (виж графиката).

Като се имат поради лимитираните пълномощия на Европейски Съюз, проектодирективата нито предписва съответни минимални ставки на работната заплата, нито задължава страните членки да вкарат правно обвързващ инструмент за определянето им. И въпреки размерът на минималните заплати да остава национална подготвеност, комисията желае да подсигурява, че те не се подвигат отчасти или неравномерно (или резултат за предизборни политически решения, както постоянно е в България), а поддържа възходящото обществено доближаване в интерес на стопанската система на Европейски Съюз като цяло.
Реклама
Според новата инструкция на Европейски Съюз минималната работна заплата ще се смята за задоволителна, в случай че обезпечава заслужен стандарт на живот. Страните членки могат да изчислят този най-малко като основат кошница от артикули и услуги на действителни цени. Като опция те могат да дефинират минималната заплата на 60% от междинната медианната заплата или 50% от междинната брутна заплата, което съгласно изчисленията на Европейската централна банка ще вдигне равнището на междинната заплата в Европейски Съюз. Страните нямат да бъдат задължени да съблюдават тези проценти, само че директивата ще бъде основа за по-често преизчисляване на минималното възнаграждение, а и дава по-силни позиции на синдикатите при договарянията.

Новият закон на Европейски Съюз,който официално ще бъде гласуван в сряда в Европейския парламент, а до края на годината и в съвета, също по този начин ще изисква от страните членки, в които по-малко от 80% от работната мощ е предпазена от групов трудов контракт (като Германия и страните от Централна и Източна Европа), да основат проект за деяние за увеличение на това покритие, което се чака да има резултат освен върху минималната, само че и върху междинната заплата в Европейски Съюз.

Шестте страни, които нямат правно обвързващ размер на минималната заплата, няма да бъдат задължени да вкарат такава. Дания и Швеция даже се опълчват на предлагането на Европейска комисия като показват, че пазарът на труда им е самостоятелен от интервенция на страната. Въпреки това, техните причини няма да попречат на приемането на директивата.
Какво значи за България?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР