Новата банкнотата от 1000 рубли, която по днешен курс се

...
Новата банкнотата от 1000 рубли, която по днешен курс се
Коментари Харесай

Църква без кръст и минаре с полумесец - новата банкнота от 1000 рубли предизвика скандал в Русия

Новата банкнотата от 1000 рубли, която по сегашен курс се равнява на 18 лв., провокира скандал в Русия. 

На 16 октомври Руската централна банка представи нови банкноти от хиляда и пет хиляди рубли. За разлика от банкнотата от 5 хиляди рубли, на която са изобразени " непротиворечивите " забележителности на Екатеринбург и Уралския федерален окръг, оформлението на тази от хиляда рубли провокира шумни рецензии от страна на някои духовници от Руската православна черква и гръмогласни съветски националисти, съобщи Дневник.

На лицевата страна на банкнотата от 1000 рубли, отдадена на Нижни Новгород и Приволжкия федерален окръг, са изобразени Николската кула на Нижегородския кремъл, както и сливането на Ока и Волга, кулата Сююмбике на територията на Казанския кремъл,

Музеят на археологията и етнографията в Уфа и дворцовата черква в Казанския Кремъл, издигната през 17 век.

Именно тогавашната черква, в която през днешния ден се обитава Музеят на историята на държавността на татарския народ и Република Татарстан и на чийто купол няма кръст, защото е бил отстранен от руските управляващи, в композиция с кулата Сююмбике в Казанския Кремъл, която е увенчана с полумесец, отприщиха вълна от рецензия към РЦБ.

Сред изразилите възмущението си от оформлението на банкнотата са съветски духовници, в това число обособени представители на Руската православна черква.

Според Павел Островский - духовник на Руската православна черква, ефирен водещ, създател на книги, Instagram блогър, Интернет мисионер с повече от 170 000 почитатели в " Туитър ", множеството руснаци, които ще употребяват банкнотата, " не познават историята на Казанския Кремъл. За тях просто ще има храм без кръст и минаре с полумесец " , написа той в  " Телеграм ".

Наистина ли единствено този кадър можеше да бъде сниман в целия Казан и беше невероятно да се откри нещо, което да донесе мир и естетика, а не разкол, изключително на религиозна основа.

Има две благоприятни условия.

Първата е нелепостта на дизайнерите, които " просто не са помислили ", което е изцяло неприемливо на такова високо равнище. Второто е умишлена провокация, която е срещана и преди от последователи на исляма от Татарстан.

" Изпращам всички да горят в парадайса ", гласи късия девиз в профила на Островский в " Телеграм ".

Неговото възмущение намери подкрепата на съветското националистическо пропагандно издание Readovka. " Създава се чувството, че някой се пробва да отстрани националните знаци, където е допустимо ".

Заместник-председателят на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото и медиите на Московската патриаршия Вахтанг Кипшидзе съобщи, че изобразяването на църковни здания без кръстове е форма на осквернение, но в случая с новата банкнота " няма проблем ", защото постройката, изобразена на сметката, не е черква. Тя е музей. И на нея кръст няма.

" Значи това не е черква, това е музей. Защо да спекулираме, откакто е ясно, че това не е черква?

Нашата позиция е напълно разбираема и ясна. Ако някъде има изображения на тези наши монументи, съществуващи църкви, камбанарии и така нататък, които са емблематични православни здания, и които имат кръст, само че са изобразени без кръстове, това съгласно нас би представлявало форма на осквернение. Но щом в тази ситуация с тази банкнота не става дума за църковна постройка, то няма безусловно никакъв проблем в това, че тя няма кръст. Защо там би трябвало да има кръст, в случай че в реалност няма? ", съобщи Кипшидзе в изявление за радио " Говори Москва ".

Ръководителят на същия отдел обаче прикани за по-внимателен метод към подбора на изображения върху банкнотите, с цел да не се основава напрежение там, където " може изобщо не е належащо да има ".

Владимир Легоида получи поддръжка от ръководителя на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство на Съвета на федерацията Андрей Клишас, споредо който по въпроси от такова естество е належащо да се организира социална полемика с присъединяване на представители на вероизповедания. Клишас намира облика на храма без кръст за провокативен, защото " припомня за мрачния интервал на атеизма ".

От самия Музей на историята на държавността на татарския народ и Република Татарстан поставиха усилия да обяснят, че църквата я няма повече от 100 години. Тя е била издигната като дворцова черква на фамилията на губернатора и е функционирала през целия 19 век до идването на руската власт, когато е превърната в склад, по-късно списък, по-късно в трапезария. Музеят отваря порти през 2006 година, само че църквата престава да бъде черква доста преди този момент - още при идването на руската власт. Тогава е демонтиран и кръстът ѝ.

В същия ден, в който показа новата банкнота от 1000 рубли, Руската централна банка разгласи, че стопира процедурата по стартирането ѝ в обращение, защото дизайнът ѝ не е финален и би трябвало да бъде завършен. От двете страни на банкнотата от 5000 рубли, която не провокира каквито и да било пристрастености, са изобразени мемориалния монумент " Европа - Азия " на брега на Урал във Верхнеуралск в Екатеринбург, а на противоположната страна е композицията " Приказката за Урал " от Челябинск.

Новите банкноти ще влизат в обращение поетапно, по едно и също време с банкнотите от 1997 година От РЦБ изясняват, че замяната на една банкнота с друга лишава много време, а и разполагат с огромен ресурс от остарели банкноти, " тъй че на първо място ги използваме за попълване на платежния тираж ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР