Новата адаптирана ваксина срещу Омикрон ще бъде достъпна само за

...
Новата адаптирана ваксина срещу Омикрон ще бъде достъпна само за
Коментари Харесай

Кой може да си постави ваксина срещу Омикрон?

Новата приспособена ваксина против Омикрон ще бъде налична единствено за към този момент ваксинирани с други коронавирус ваксини хора.

Едната ваксина е против разновидността BA.5, която беше утвърдена от Европейската организация по медикаментите на 1 септември, а другата е против подвариантите BA.4 и BA.5, която беше утвърдена от здравните управляващи в Съединени американски щати, изясни вирусологът Радостина Александрова.

Двата типа имунизации ще бъдат налични и у нас скоро. Те ще се ползват на хора, които имат сложени две или три дози друга ваксина, осведоми Българска национална телевизия.

Вирусологът посочи, че страничните резултати са същите, каквито са присъщи за предходните ваксини, няма нищо ново.

Ваксината ще се ползва от 12 години нагоре и може да се слага три месеца след последна доза. Фокусът на акцията за имунизация още веднъж ще бъде ориентиран към най-уязвимите групи и медиците на първа линия.

Кога ще е идващият пик на ковид?

Според епидемиолога проф. Радка Аргирова идващият пик на ковид наближава. Очаква се да бъде от началото до края на октомври.

„ Този пик няма да бъде висок, няма да бъде заплашителен – той ще бъде по-нисък, по-малък, само че ще бъде по-продължителен като време “, уточни тя пред Нова.

Проф. Аргирова означи, че няма данни да има напълно нов вид на COVID-19.

Периодът на пика обаче съответствува с началото на грипния сезон, по тази причина ще би трябвало да се направи обща имунизационна акция – както за субвариантите на " Омикрон ", по този начин и за грипната ваксина, счита експертът

" Ще би трябвало да възстановим една огромна част от имунизационните центрове, които сега са закрити, освен у нас. Трябва да обърнем изключително особено внимание на децата “, означи проф. Радка Аргирова.

Новите ваксини против подвариантите на COVID-19 са направени да подтикват към този момент действителен имунитет, разяснява тя във връзка информацията, че новите ваксини могат да се слагат единствено на към този момент имунизирани против ковид.

Трябва да имаме предходен имунитет от ваксина, може да имаме една бустерна доза или две, може да имаме и единствено цялостния курс на имунизация, изясни проф. Аргирова. По думите й, би трябвало да са минали най-малко три месеца от последния бустер, с цел да може да се сложи новата ваксина.

Според нея в края на септември в България се чакат първите количества от имунизациите против " Омикрон ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР