Новак Джокович спечели така чаканата 21-ва титла от Големия шлем,

...
Новак Джокович спечели така чаканата 21-ва титла от Големия шлем,
Коментари Харесай

Новак Джокович спечели 21-вата си титла от Големия шлем на Уимбълдън

Новак Джокович завоюва по този начин чаканата 21-ва купа от Големия шлем, като се наложи на финала на " Уимбълдън " над австралиеца Ник Кириос с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) за малко повече от 3 часа игра.

Така сръбският тенисист се приближи единствено на купа от Рафаел Надал, който има 22 трофея от Големия шлем и изпревари Роджър Федерер. Това бе седма купа на Джокович на " Уимбълдън " и четвърта поредна, като би трябвало да се означи, че шампионатът не се състоя през 2020 година поради пандемията от ковид.

Мачът стартира мъчно за любимеца Джокович, който позволи пробив при 2:2, Кириос съумя да го затвърди и до края на сета не изпусна задатъка си - 6:4.

Сърбинът предстоящо подвигна равнището си през втория сет. Той съумя да направи един елементарен пробив за 3:1, само че това му разреши да изравни сетовете с 6:3.

В третия сет всичко вървеше равностойно до 4:4, когато Новак съумя да направи пробив и по-късно взе сервиса си за 6:4.

Четвъртата част бе още по-оспорвана и се стигна до тайбрек, в който обаче сърбинът поведе и имаше цели пет мачбола. Той загуби два от тях, само че осъществя третия, откакто австралиецът прати топката в мрежата.

Кириос имаше превес в част от статистиката, като направи цели 30 аса против 15 за Джокович, а имаше преимущество и при печелившите удари - 62:46.

Джокович обаче направи по-малко непредизвикани неточности, завоюва повече точки на първия си сервис и направи повече точки при излизането си на мрежата.

" Искам да поздравя всички - подавачи, съдии. Знаете, че имаме сложни отношение. Публиката бе необикновено тези 2 седмици. Не чаках да играя край, целият ми тим сме доста изтощени. Заслужавам дълга отмора. Може би няма да бъда повече в тази позиция, само че не мога да бъда сигурен ", сподели Кириос, който излезе за награждаването с алена шапка срещу разпоредбите и още веднъж ще бъде санкциониран.

" Ти сподели за какво заслужаваш да бъдеш един от най-хубавите играчи в света. Тази настилка ти пасва доста. Наистина те почитам доста - ти си приказен спортист, необикновен гений. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкоз благи неща за теб ", обърна се спечелилият към достойния си противник.

" Надявам се, че това ще е дълга връзка сред нас ", добави сърбинът за ангажимента двамата финалисти да излязат дружно на вечеря и изгубилият да почерпи.

" Загубих думи какво значи този шампионат за мен и фамилията ми. Винаги ще бъде най-големият шампионат, който ме въодушевява. За първи път видях по какъв начин Пийт Сампрас го печели, когато бях на 5 години в една малко планинско село в Сърбия. Първата ни тенис фотография бе тревата на " Уимбълдън ". Благословен съм да бъда тук и да спечелвам ", сподели международният номер 2.

Сърбинът имаше годишнина от брака си и подари успеха на финала на брачната половинка си Йелена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР