Нова Зеландия обяви национален траур в памет на кралица Елизабет

...
Нова Зеландия обяви национален траур в памет на кралица Елизабет
Коментари Харесай

Национален траур: Австралия и Нова Зеландия ще почетат паметта на кралица Елизабет II

Нова Зеландия разгласи народен печал в памет на кралица Елизабет II на 26 септември. Това съобщи министър председателят Джасинда Ардърн. Това ще даде опция да бъде почетена паметта на кралица Елизабет Втора поради нейната активност за богатството на странат през целия й живот. Австралия също ще означи паметта ѝ, 4 дни по-рано.

Австралия разгласи за ден на народен печал 22 септември, а Нова Зеландия – 26 септември. Двете някогашни английски колонии са самостоятелни от десетилетия, само че английският монарх остава техен държавен глава.

Кончината на кралица Елизабет втора ще бъде маркирана в Нова Зеландия със специфична гала, заяви министър председателят Джасинда Ардърн. В столицата Уелингтън ще се организира и държавна панихида.

Тя съобщи, че Елизабет е била невероятна персона и доста новозеландци ще оценят опцията да почетат паметта ѝ.

 
Това се случва един път на 70 години. Кралицата беше наш суверен, наш държавен глава. Тя имаше голям принос за Нова Зеландия посредством своята социална работа и това бележи забележителен завършек на една глава в нашата история.
Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия

Тя удостовери, че ще участва на погребението на кралицата в Лондон, там ще е и австралийският министър председател Антъни Албанезе.  

Министър-председателят Джасинда Ардърн съобщи още, че нейното държавно управление няма да предприеме в близко бъдеще никакви стъпки за превръщането на Нова Зеландия в република след гибелта на кралица Елизабет II. Тя счита, че Нова Зеландия в последна сметка ще стане република и че това евентуално ще се случи в границите на нейния живот, само че в този момент има по-належащи въпроси, с които нейното държавно управление би трябвало да се занимава.

При сегашната система английският монарх остава държавен глава на Нова Зеландия, който се съставлява в страната от генерал-губернатор. Ролята му в наши дни се смята най-вече за церемониална.

Въпреки това доста хора настояват, че Нова Зеландия няма да може изцяло да излезе от сянката на колониалното си минало и да се трансформира в същински самостоятелна страна, до момента в който не стане република.

В предишното доста хора са предполагали, че дебатът за републиката ще набере скорост едвам след гибелта на Елизабет, като се има поради какъв брой обичана е била тя от толкоз доста хора.
Ардърн съобщи, че не свързва двете събития.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР