Нова Зеландия и Австралия пратиха военни разузнавателни самолети, които да

...
Нова Зеландия и Австралия пратиха военни разузнавателни самолети, които да
Коментари Харесай

След цунамито: Тонга е откъсната от света, изпратиха разузнавателни самолети

Нова Зеландия и Австралия пратиха военни разследващи самолети, които да прелетят над Тонга и да ревизират каква е ситуацията след изригването на подводен вулкан и последвалото го цунами, което нанесе огромни вреди на тихоокеанската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Гъстият пушек и пепел, издигащи се над вулкана след изригването му в събота, до момента пречеха на изпращането на самолети там. Сега двете страни ще се опитат да оценят вредите, породени от двойното злополучие.

Засега няма публични данни за жертви в Тонга, само че бе обявено, че една британка е безследно изчезнала . Тя е имала подслон за животни в столицата на Тонга и била залята от цунамито, след което никой повече не я видял. Нейният брачен партньор оживял, тъй като съумял да се покатери на дърво.

След стихията връзките с Тонга остават мощно лимитирани . Компанията, оператор на единствения фиброоптичен кабел, който свързва острова с останалата част от света, сподели, че той евентуално е развален при изригването на вулкана и е нужно да бъде ремонтиран, само че това ще отнеме евентуално няколко седмици.

Жителите на Тонга в този момент не могат да се обаждат по телефона или да употребяват интернет . Онези, които въпреки всичко са съумели да пратят известия в чужбина, разказват страната след двойното злополучие като лунен пейзаж.

Учени считат, че вулканичното изригване няма да има доста влияние върху климата на нашата планета .

Понякога огромни вулканични изригвания провокират краткотрайно захлаждане, само че съгласно специалисти освободения след изригването серен диоксид ще има в този момент единствено малко влияние върху краткотрайното изстудяване на планетата ни (може би с 0,01 градуса по Целзий).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР