Нова Зеландия и Австралия пратиха военни разузнавателни самолети, които да

...
Нова Зеландия и Австралия пратиха военни разузнавателни самолети, които да
Коментари Харесай

След цунамито: Тонга е откъсната от света, изпратиха разузнавателни самолети

Нова Зеландия и Австралия пратиха военни разследващи самолети, които да прелетят над Тонга и да ревизират каква е ситуацията след изригването на подводен вулкан и последвалото го цунами, което нанесе огромни вреди на тихоокеанската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Гъстият пушек и пепел, издигащи се над вулкана след изригването му в събота, до момента пречеха на изпращането на самолети там. Сега двете страни ще се опитат да оценят вредите, породени от двойното злополучие.

Засега няма публични данни за жертви в Тонга, само че бе обявено, че една британка е безследно изчезнала. Тя е имала подслон за животни в столицата на Тонга и била залята от цунамито, след което никой повече не я видял. Нейният брачен партньор оживял, тъй като съумял да се покатери на дърво.

След стихията връзките с Тонга остават мощно лимитирани. Компанията, оператор на единствения фиброоптичен кабел, който свързва острова с останалата част от света, сподели, че той евентуално е развален при изригването на вулкана и е нужно да бъде ремонтиран, само че това ще отнеме евентуално няколко седмици.

Жителите на Тонга в този момент не могат да се обаждат по телефона или да употребяват интернет. Онези, които въпреки всичко са съумели да пратят известия в чужбина, разказват страната след двойното злополучие като лунен пейзаж.

Учени считат, че вулканичното изригване няма да има доста влияние върху климата на нашата планета. Понякога огромни вулканични изригвания провокират краткотрайно захлаждане, само че съгласно специалисти освободения след изригването серен диоксид ще има в този момент единствено малко влияние върху краткотрайното изстудяване на планетата ни (може би с 0,01 градуса по Целзий).

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР