Нова твМярката е насочена срещу нелегалното упражняване на професиите, без

...
Нова твМярката е насочена срещу нелегалното упражняване на професиите, без
Коментари Харесай

Eкскурзоводите и планинските водачи вече се числят към регулираните професии

Нова тв

Мярката е ориентирана против незаконното практикуване на специалностите, без дееспособност и против злоупотребите

Към контролираните специалности към този момент ще се числят и тези на екскурзоводите и планинските водачи.  Изискването е на Европейската комисия. Мярката е ориентирана против незаконното практикуване на специалностите, без правоспособност  и против злоупотребите. Ще докара ли тя до качествени промени?

Пътувал в доста страни по света в този момент кипърецът Панайотис опознава България.

„ Винаги би трябвало да има екскурзовод. Той е този,който ще ни заведе до местата, които си заслужава да забележим, той ще ни опише и за историята. Затова и гидът е доста значим ”, изясни Панайотис Евгенидо, екскурзиант от Кипър.

Тази задача е поверена на екскурзоводката Иванка Шопова и става известно по никакъв начин не е лесна.

„ Много другари ми завиждат, че пътувам доста и на всички места, само че за мен подготовката за всяка една група е подготовка като за държавен изпит ”, споделя Иванка Шопова.

Изискванията към екскурзоводите надалеч не се лимитират до владеенето на непознат език. Те би трябвало да имат отлични знания по история, да се минали курс и да са се явили на изпит.

 „ Ние сме лицето на България и би трябвало да се представяме на високо равнище ”, безапелационна е Марина Йорданова от Асоциацията на екскурзоводите в България.



Сега специалността на гидовете става още по-значима. По условие на Европейската комисия тя към този момент ще е контролирана.

„ Българското министерство на туризма дава гаранция за туристическата услуга, която се дава съобразена с нашето и европейското законодателство ”, изясни Лиляна Арсова от ведомството.

Браншът приветства новината, само че желае контролът да бъде по-строг.

„ Навсякъде се тръби, че туризимът е доста значим бранш и това е реалност. Ние обаче ние имаме „ дребен ” проблем и той е, че нямаме задоволително надзор върху тези хора,които практикуват нелицензирано специалността в България ”, съобщи Марина Йорданова.

Проверките, почнали при започване на лятото по Черноморието за нелицензирани гидове разкрили едвам 5 нарушавания.

„ Основно са свързани с това, че се дава екскурзоводка сказка без това лице да е правоспособно и да е вписано в регистъра ”, прибавя Лиляна Арсова.

 От сектора са подготвили писмо до управляващите, в което упорстват повече контролни органи да наблюдават за злоупотреби в туризма.

Същият проблем срещат и квалифицираните планински водачи, чиято специалност също ще бъде контролирана.

„ Появяват се доста незаконни хора. Те може и да са положителни планинари, само че нямат съответните лицензи, не са минали съответните курсове. И респективно водейки хора в планината те излагат на заплаха тези,които им се доверяват ”, обясява Орлин Чачановски, планински лидер и ръководител на асоциацията " Планини и хора ".

Социалните мрежи се оказват най-краткия път до услугите на неправоспособните водачи.

В националния туристически указател вписаните правоспособни екскурзоводи са малко над 1400, а планинските водачи към 280. А с цел да сте спокойни, че сте точно в техните ръце поискайте идентификационните карти, които имат всички лицензирани гидове.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 n eXu s (преди 1 минута) Рейтинг: 142370 | Одобрение: 8435 Много вярно. Да не крият налози.Arkiva Shqip | Max Productional | Redbox Entertainment | Eran Production | Entermedia/Mixey Music | DIEZ Music | Onima Production | BigDealRecords (AL) //// Родствени страни към Балканите: BG, ROUM, MK, HR, HU, AL, KOS. По света наши родственици: TAT, DAG, IR, AFG. HTTP://protobulgarians.comShqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM Напиши коментарИме: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР