Запознайте се с новите профилактични кампании през месеците май и

...
Запознайте се с новите профилактични кампании през месеците май и
Коментари Харесай

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?

Запознайте се с новите профилактични акции през месеците май и юни

Ако имате потребност от цялостни кръвни проучвания, „ ЛИНА ” е вярната лаборатория. През месеците май и юни 2024 година тя организира 8 профилактични акции с разбори на налични цени, които важат в независимите ѝ филиали във . Предварително записване на час или направление от доктор НЕ са нужни. Препоръчително е преди да посетите лабораторията, да прочетете каква е подготовката за другите проучвания. Таксата операция при взимане на проба е 2 лева



Анализите в месечните акции целят по най-хубавия метод да отговорят на потребностите на пациенти от разнообразни възрасти и с разнообразни болести.

Актуални профилактични акции – май и юни 2024 година

Стандартно проучване на кръв на понижена цена от 40.90 лева на 31.00 лева

В него са включени цялостна кръвна картина с 16 индикатора, както и още: кръвна захар; пикочна киселина; общ белтък; албумин; холестерол; HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол; триглицериди; билирубин-общ; АсАТ; АлАТ; АФ; ГГТ. Големият брой индикатори в този пакет и тяхната информативност за положението на разнообразни органи и системи в човешкия организъм, го прави добър старт на всяка профилактика. Препоръчително е да се прави заран на гладно и преди приема на кафе и питиета с кофеин.

Разширено проучване на кръв на понижена цена от 88.20 лева на 78.00 лева

Разликата със общоприетото проучване е, че в това са добавени и разбори за хора с диабет или преддиабет, инсулинова устойчивост и проблеми с щитовидната жлеза. Те са изброени в края на пакета, който съдържа: цялостна кръвна картина с 16 показателя; пикочна киселина; общ белтък; албумин; холестерол; HDL-холестерол; LDL-холестерол; VLDL-холестерол; триглицериди; билирубин-общ; АсАТ; АлАТ; АФ; ГГТ; калий; натрий; хлориди; кръвна захар; Insulin (серумен инсулин); HOMA; TSH .

Изискването преди осъществяването му е същото - заран на гладно и преди приема на кафе и питиета с кофеин.

 

Ревматоиден артрит на понижена цена от 130.80 лева на 112.00 лева

Този пакет комбинира: цялостна кръвна картина с 20 индикатора с диференциално броене; С-реактивен протеин (CRP); ревматоиден фактор (RF); антистрептолизинов титър (ASO); anti CCP; ANA Detect; anti dsDNA(анти двойноверижни ДНК антитела скрин).

По равнищата на С-реактивния протеин се дефинира дали сега се развива някакъв инфекциозен развой в организма.

Ревматоидният фактор (RF) се употребява за разкриване на  ревматоиден артрит и други автоимунни болести. Отрицателните резултати не изключват заболяване, по тази причина би трябвало да се създадат други уточняващи диагнозата проучвания.      

Антистрептолизиновият титър (ASO) дава информация за това дали признаците от  страна на горните дихателни пътища, на кожата, ставите, както и други неспецифични недоволства се дължат на предшестваща или сегашна стрептококова зараза. Неразпознатите и погрешно лекувани стрептококови инфекции крият риск от развиване на редица затруднения, едно от които постстрептококовият артрит. Препоръчително е да се изследва в динамичност, за оценка на смяната в титъра на антителата и преценка на резултата от лекуването. Изследването им за надзор на извършено лекуване, би трябвало да се направи най-малко 2 седмици след началото му. Антистрептолизиновите антитела се задържат с месеци в кръвта и свидетелстват за прекарано стрептококово заболяване

За да бъде диагностиката оптимално прецизна по отношение на скрининга за ревматоиден артрит, както и други автоимунни болести като: лупус, склеродермия, болест на Сьогрен и още, в пакета са включени и антитела като: anti CCP, ANA Detect и anti dsDNA (анти  двойноверижни ДНК антитела скрин). Всички те се покачват при автоимунни болести.

Няма специфични условия преди осъществяване на тези проучвания.

Витамини и електролити на понижена цена от 58.20 лева на 47.00 лева

Страдаме ли в действителност от липса на витамини, имаме ли потребност от хранителни добавки и какъв е електролитният баланс на организма ни? Това може да разберем единствено с посещаване в лаборатория. Затова „ ЛИНА ” е основала този специфичен пакет, който сплотява проучвания на: Витамин  B12; Витамин D (25-Hydroxyvitamin D); калций; фосфор и магнезий. Те са потребни от хора със подозрения за анемия до такива с проблеми с кръвното налягане.

Препоръчително е проучванията на посочените витамини да се вършат заран на гладно. Две седмици преди проучването Витамин B12 не би трябвало да е одобряван под формата на лекарства или хранителни добавки.

Щитовидни хормони по желание от: FT3 на понижена цена от 13.40 лева на 8.00 лева.; FT4 на понижена цена от 13 . 40 лева на 8.00 лева.; TSH на понижена цена от 13.40 лева на 8.00 лева

Тези хормони са значим ориентир за това дали функционалността на щитовидната жлеза е естествена, нараснала или намалена. Затова е целесъобразно да се вършат един или два пъти в годината.

При посещаване в лабораторията пациентите могат да изберат един от хормоните или да ги комбинират. Добре е проучванията да се правят заран на гладно и преди приема на кафе и питиета с кофеин.

Яйчников запас на понижена цена от 93.40 лева на 79.00 лева

Пакетът включва следните хормони: LH; FSH; Estradiol; Антимюлеров хормон (AMHplus). Той е подобаващ за всички дами, които възнамеряват бременност или имат проблеми с фертилитета. Този пакет и преди е участвал в профилактичните акции на „ ЛИНА ”, като в този момент към него е прибавен Estradiol.

Важно е да се знае, че LH, FSH и Estradiol е целесъобразно да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл. Антимюлеровият хормон може да бъде измерен когато и да е. Той е най-хубавият биохимичен маркер за функционалността на яйчниците, защото се секретира от дребните растящи фоликули като по този метод отразява и запаса на яйчниците от тях.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи лекарства или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Туморни маркери – дами: CA 125; CA 15 – 3; CEA; CA 19-9 на понижени цени от 77.60 лева на 66.00 лева

CA 125 е маркер за диагностика и надзор на лекуването на рак на яйчника. 

CA 15-3 е маркер за надзор на лекуването на рак на млечните жлези и при следене за рецидиви на болестта при в началото високи равнища на маркера.

CEA (карцино-ембрионален антиген) се употребява при диагностиката на редица тумори, преди всичко на рака на дебелото черво и ректума.

CA 19-9 е  антиген, който се покачва при съвсем всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, злобен мехур. 

Туморни маркери – мъже: PSA; free PSA; CEA; CA 19-9 на понижена цена от 77.60 лева на 66.00 лева

PSA (простатно-специфичен антиген) -  този маркер е единственият, приет и употребен като средство за скрининг на рака на простатата.

Free PSA (свободен простатно-специфичен антиген). В композиция с общия PSA, свободният PSA оказва помощ за разграничение сред злокачествени и доброкачествени положения на простатата, когато стойностите на общия PSA се намират в по този начин наречената „ сива зона ” от 4.0 до 10.0 ng/ml. Изследването на свободния PSA независимо, както и при естествени равнища на общия PSA, няма диагностично значение.

И тук като в профилактичната акция с туморни маркери за дами са включени CEA и CA 19-9, с които към този момент Ви запознахме.

Профилактичните акции с проучвания на туморни маркери е ориентирана най-вече към пациенти, които имат открито онкологично заболяване и подлежат на постоянно следене. Повечето от тези маркери са характерни за съответен орган, само че също по този начин е допустимо да се покачат и при съществуване на туморен развой с друга локализация, както и доста от тях могат да се покачат неспецифично при процеси, които не са с туморен генезис, най-често възпалителни промени на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези проучвания да бъдат съветвани с доктор и интерпретирани съгласно съответното положение на пациента и в композиция с други лабораторни или образни проучвания.

Профилактичните акции на лаборатория „ ЛИНА ” са част от нейната обществена задача да подкрепя скрининга на необятно публикувани болести. Тя е първата лаборатория, която ги вкара преди съвсем 10 години. Днес те са извънредно потребни за пациентите от разнообразни области в страната.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР