Нова твДефилето беше и едно от изпитанията, които преживя алпинистътКраят

...
Нова твДефилето беше и едно от изпитанията, които преживя алпинистътКраят
Коментари Харесай

Изложба показва снимки на Боян Петров от Кресненския пролом

Нова тв

Дефилето беше и едно от тестванията, които претърпя алпинистът

Краят на вярата с последния опит за избавителна задача на Шишапангма през май, стана и начало  - стотици хора споделиха със фотоси в обществените мрежи спомените си с Боян Петров. А спомените на Боян от Кресненското дефиле и хората към този момент могат да видят в галерия.

„ Историята е от преди 30 години, когато Боян беше възпитаник, дете и аз го заведох за първи път в Кресненското дефиле и аз му придадох моята обич към това място, това неповторимо място в България ”, разказа биологът Петко Петков, който е бил другар на Боян Петров.

Кресненското дефиле се трансформира и в едно от тестванията, които Боян претърпя - след тежка злополука, която го прати в болница за дълго. Той беше там за теренни изследвания в опит да потвърди, че строителството на автомагистрала може да бъде пагубно. Това трасе обаче и в този момент остава като главен вид. 

„ Хубаво е хората да видят един огромен човек, който се е посветил освен на високите върхове, само че и на другите - каквито са науката и опазването на природата ”, смята доцент доктор Стоян Бешков от Националния природонаучен музей.

Тези, които в този момент са подели неговата идея също имат вяра, че автомагистралата през пролома ще има съдбовни последици за  животните.

„ Първата картина - на нея сме още като деца, първите ни ходения по кресненското дефиле 0839 правихме едно премерване на сухоземни костенурки, просто оглеждахме костенурките в региона, мерихме ги, записвахме си кога се появяват напролет 0906 всяко живо създание на тази планета е значимо - ние значимо, би трябвало да го опазваме - това са милиони години еволюжия, природата е направила нещо неповторимо ”,  сподели и проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей.  

Изложбата е за всички, които желаят да видят това кътче от България  през очите Боян Петров.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР