Нова снимка показва щетите по разрушения роден дом на бележития

...
Нова снимка показва щетите по разрушения роден дом на бележития
Коментари Харесай

СНИМКА показва състоянието на разрушения дом на Талев в РСМ

Нова фотография демонстрира вредите по опустошения роден дом на бележития български публицист Димитър Талев в РСМ.

 Целият покрив на постройката, намираща се в град Прилеп, продънен. Зловеща дупка, която е със съществени размери, зее и в стената на старовремската къща. А до нея се мъдри и изоставена стълба.

Кадъра популяризира Виктор Стоянов от Фондация " Македония ", който първи алармира за шокиращото посягане, осъществено в края на тази седмица.

Стоянов подозира, че дома на Талев е трошен с чук, а стълбата е била употребена, с цел да може да бъде достигнато до покрива.

" Къщата на Талев в Прилеп е разрушена евентуално с чук. Виждате стълбата до стената, както и дупката в стената. Все още може да се избави, в случай че тези, които поеха отговорността я изпълнят. Цялостната виновност за това състояние е на всички нас! ", написа Стоянов.

В своята първа обява, която даде публичност на стореното, той уточни и тези, които подозира за вандалщината.

" Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност посредством локален варварин, към този момент я събори. Справедливост не чакайте ", написа по-рано Виктор Стоянов във Фейсбук.

Имотът се намира в центъра на град Прилеп. Къщата е издигната през втората половина на XIX век, като в нея през есента на 1898 година се ражда Димитър Талев. Това е и първообразът на дома, в който живее семейството Глаушеви от известната четирилогия на писателя, чийто първи разказ, " Железният светилник ", е един от най-издаваните и четени български романи.

Припомняме, че предходната година наследниците на писателя още веднъж приканиха България да откупи къщата на Талев в град Прилеп, намиращ се през днешния ден в Република Северна Македония.

Снимки: Виктор Стоянов, Фондация Македония

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР