Нова Република, Да, България, БЗНС и Зелените се обединиха около

...
Нова Република, Да, България, БЗНС и Зелените се обединиха около
Коментари Харесай

И четири опозиционни партии искат искат вето на законите за съдебната власт

" Нова Република ", " Да, България ", " Български земеделски народен съюз " и " Зелените " се сплотиха към взаимна позиция в която желаят президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху законите за правосъдната власт, които би трябвало да бъдат признати от Народното събрание тази седмица. Те приканиха и " всички наши съграждани, които желаят радикална правосъдна промяна по румънски модел за обективен и самостоятелен съд и отчетна и виновна прокуратура, да са подготвени за всеобщи митинги против пълзящото посягане от " мощните на деня " политици против правосъдната власт по този начин, както нашите полски другари го вършат сега! ". От съюза на юристите също желаеха несъгласие от президента.

В последните дни преди ваканцията на 44- тото Народно събрание, без спор и със подозрително " тематично " болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и националпопулистите, стремително се трансформират и допълват значими закони, директно касаещи независимостта на правосъдната власт и опцията, политиците да се месят в работата на съда, припомнят от четирите партии останали отвън Народното събрание. В позицията си те опълчват " на това срамно и недемократично " законотворчество ", писано явно под нечия непозната диктовката и опорочаващо правилата на парламентаризма в една правова страна ". В позицията се напомнят митингите на десетки неправителствени организации измежду които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България, които са " доста други са блестящо доказателство, че се приема изключително законодателство, противоречащо на главните правила на правото и правовата страна. "

Ето и останалата част от апела:

" И по какъв начин по различен метод да определим импортираните без публично разискване и задълбочена оценка на въздействието промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс, допълнени с появили се " изведнъж " и импортирани услужливо от трима депутати от болшинството още десетки параграфи законодателни оферти с неразбираемо авторство сред двете четения, които:
- Ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и присъединяване им в управителни органи на неправителствени организации с близо 100 годишна история?! Право, обезпечено и от международноправни актове и от стандартите на Съвета на Европа (Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии).
- Ограничават опциите за финансиране на планове за правосъдната промяна от механизмите на Европейски Съюз, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски страни?!
- Дават привилегии за послушното болшинство в компрометирания Висш съдебен съвет, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без обществена процедура и конкурс, на висши позиции в правосъдната власт?!
- Създават нов, ексклузивен ред за производствата пред Специализирания углавен съд, превръщащи го на практика в ексклузивен арбитражен съд в нарушаване на Конституцията?!
- Игнорират непрекъснатите институционални и медийни офанзиви към представители на правосъдната власт (в това число ръководителят на Върховен касационен съд, обособени членове на Висш съдебен съвет, ССБ и др.) които пазят независимостта на съда и поддържат една решителна правосъдна промяна. Последното е индикация за устрема на " мощните на деня " политици да ерозират демокрацията в страната. "

Политически обединения декларират, че ще подхващат всички възможни от закона ограничения " за противопоставяне на това изключително и противоконституционно законодателство, с цел да защитим европейското бъдеще на България като демократична правова страна и част от Европейски Съюз. " " Ще уведомим и Европейска комисия, защото считаме че приемането му по този неприличен метод, изключително в навечерието на председателството на Европейския съвет, ще бъде извънредно неприятен знак към нашите европейски сътрудници. Призоваваме институциите на Европейски Съюз и Съвета на Европа да заемат безапелационна позиция против опитите да бъде лимитирана независимостта на правосъдната власт в България ", написа още в първата взаимна декларация на четирите партии.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Промени в правосъдната власт (817)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР