Нова проява на културно творчество и културно предприемачество – Икономузей

...
Нова проява на културно творчество и културно предприемачество – Икономузей
Коментари Харесай

Създават Икономузей за активиране на младежта в Котел

Нова демонстрация на културно творчество и културно предприемачество – Икономузей ще бъде основана с осъществяване на плана „ Активиране на младежта в Котел за новаторско предприемачество в културното завещание “, подсилен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Община Котел ще извършва плана в партньорство със съдружие „ Център за интерпретиране на наследството “ и Кралското норвежко общество за развиване. Заедно организациите възнамеряват да трансфорат културата и културното завещание в запас за активиране на младежите от етническите общности (българи, роми, каракачани и турци) за новаторско предприемачество.

Икономузей е нов бизнес формат, заимстван от Норвежкия сътрудник, осъществил 13 Икономузея в Норвегия. Форматът е основан върху нематериалното културно завещание и занаяти на четирите етнически общности, допускащ им да практикуват културни обичаи по стопански витален и резистентен метод.

В рамките на плана ще бъдат подготвени 16 представители на локалните етноси и 20 индивида от експертния личен състав на бенефициента в предприемачество в културните промишлености и качествено интерпретиране на наследството, по критерии и стандарти, признати от интернационалната общественост, в унисон с документи на ЮНЕСКО, ИКОМОС, конвенциите ФАРО на Европейска комисия и други, и в асимилиране на техники за привличане на публики, съгласно създаден по плана проект.

В рамките на Икономузей ще бъде основана и осъществена нова културна демонстрация, „ Визия и тон “, като пилотна театрална, доброволна самодейна изява отвън театъра, обвързвана с пресъздаване на културната традиция/ритуал Гергьовден, честван от всички етнически общности. Тя ще бъде осъществена посредством техниките на живото интерпретиране и показана по време на фестивала „ Етноси, багри и котленски килим “, провеждан в местността „ Изворите “ край Котел.

Норвежкият сътрудник ще се включи с методология и образование за създаване на Икономузея, консултиране по построяването му, присъединяване в проявата „ Визия и тон “, с показване на норвежки Икономузей и мостри от членовете му. Ще бъде основан ъгъл на Икономузей в гр. Котел.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР