Нова порция критики срещу правителството и лично към премиера Кирил

...
Нова порция критики срещу правителството и лично към премиера Кирил
Коментари Харесай

Радев срещу Петков: Има пробив в здравия разум! Не е работа на НСО да рият сняг пред премиера

Нова порция рецензии против държавното управление и персонално към премиера Кирил Петков насочи президентът Румен Радев.

ИМА ПРОБИВ В ЗДРАВИЯ РАЗУМ НА ПРЕМИЕРА

" Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разсъдък. Не е работа на НСО и ДАНС да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят а вероятни провокации и да подсигуряват неговата сигурност Това и направиха и направиха и получиха персонална признателност и от премиера. Не е работа на министри да дават оценка на работата на НСО”.

Така отговори президентът Румен Радев на въпрос дали има пробив в националната сигурност по отношение на това, че по време на честванията за 3 март на Шипка министър председателят Кирил Петков и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев бяха замервани със снежни топки.

Още същият ден министър председателят призна, че е бил предизвестен от НСО, че се готвят провокации против него, само че той без да пита решил да не им реагира, а " героичен " да се изправи против провокаторите. Гардовете му споделили, че не е добре и да се качва на върха, тъй като пътеката е тясна, само че той и този съвет пренебрегнал.

Във всичко пък министърът на превоза Николай Събев видя злоумишлен акт на НСО и изиска оставката на шефа на службата, а самият Кирил Петков съобщи, че отговорността за снежната канонада би трябвало да се понесе на високо равнище.

" Хората, които желаеха да стачкуват, бяха сложени по този начин, че в действителност по пътя на стъпалата към Шипка имаше единствено 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим съвсем в индийска нишка нагоре и министър председателят и ръководителят на Народното събрание бяха изцяло уязвими ", описа трагично Събев по-късно пред медиите, с цел да стимулира настояването си за премахване на началника на НСО.

РАДЕВ ПОСЕЧЕ И МИНИСТЪР СЪБЕВ

" Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, изключително когато те са отвън техния сектор. Работата на министрите е да се борят дейно с тежката икономическа и обществена рецесия. Да основават условия за резистентен стопански напредък, което всички българи чакат ", уточни президентът във връзка писмото, което му изпрати министър Николай Събев с искане за оставката на шефа на НСО ген. Тонев.

НЯМА ДА ИСКАМ ОСТАВКИ

„ Надявам се, че тази офанзива към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Няма да желая оставки”, съобщи изрично дължавният глава, под чието управление е НСО.

Той напомни, че допреди година това беше процедура и прикани ръководещите да не потеглят по този " отритнат от обществото ни циничен път ".

" Разбира се, че няма да желая оставки ",категоричен бе президентът във връзка желанието на съпредседателите на " Демократична България " Христо Иванов и Атанас Атанасов шефовете на специфични служби да бъдат заменени. Те ги упрекнаха, че са дали погрешна информация пред депутатите за заплахата от война в Украйна. Освен това в Демократична България се притесняват, че службите са под въздействието на Радев, защото всички шефове бяха назначени от неговите служебни кабинети. Категорична в българските служби има въздействие и на Русия, изясни Христо Иванов.

" Неслучайно ръководителите на службите за сигурност са на мандатна служба. Нали не си представяте, че би трябвало всяка новодошла власт или всеки нов парламент да подменя службите за сигурност. Ако това се случва, това значи тези служби да работят за властта, само че не и за България. Особено в региона на корупцията. Това са мандатни длъжности, те се оферират с решение на Министерския съвет, а указът се подписва от президента. И по тази причина законодателят е планувал това разделяне на управляващите. То не е инцидентно ", отговори обаче Радев.

НА ДЕСЕТИЯ ДЕН НА ВОЙНАТА ДА ПРАВИШ ЩАБ!

Президентът разкритикува и дейностите на кабинета по рецесията с Украйна. Преди два дни министър председателят Кирил Петков разгласи, че занапред образува координационен щаб.

" Когато почват да стрелят по нуклеарна централа, ние започваме да вършим щаб и се сещаме за закани. Затова аз чакам енергични ограничения ", съобщи Радев. И още - на десетия ден на войната да правиш щаб, не е серизно!

Трябва да се премине от реактивен към самодеен метод и за ограничения, които набелязахме при срещата, която свиках с отраслови министри по отношение на националната сигурност, съобщи президентът.

ПРАВ Е ПРЕМИЕРЪТ ДА НЕ СПИРА ВНОСА НА НЕФТ И ПРИРОДЕН ГАЗ ОТ РУСИЯ

Румен Радев обаче поддържа премиера Кирил Петков в позицията му, че не би трябвало да стопираме вноса на петрол и природен газ от Русия. " Ако желаеме да си унищожим стопанската система, да създадем и това. Прав е министър председателят, сподели президентът по позицията на премиера, че България не може да си разреши да спрем вноса на нефт и вноса на газ от Русия.

Президентът през днешния ден посети Института по роботика на Българската академия на науките, с цел да се среща на място с построения по оперативна стратегия “Наука и обучение за образован растеж” 2014-2020 година Център за подготвеност „ Квантови връзки и интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска “.
Пред президента ще бъде показана активността на Центъра, разработваните от него системи, както и Националния проект на България за квантова информационна инфраструктура.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР