Нова офанзива на властта срещу централите на Христо Ковачки, свързана

...
Нова офанзива на властта срещу централите на Христо Ковачки, свързана
Коментари Харесай

Погнаха централите на Ковачки за горене на боклук

Нова атака на властта против централите на Христо Ковачки, обвързвана с импорт и нерегламентирано горене на отпадък. Проверяват се офиси на Топлоелектрическа централа " Брикел ", където преди няколко седмици бяха открити боклуци с неразбираем генезис. Претърсват се и здания на сдружението " Траш юнивърс ", още веднъж обвързвано с Ковачки.
Проверките са поради откритите във Варна контейнери с нелегално импортиран италиански отпадък. Част от него ще бъде натоварена на транспортен съд през днешния ден за връщане на изпращача.
В офисите на " Брикел " и " Траш Юнивърс " се търсят и ще бъдат конфискувани документи и материали, съотносими към предмета на следствието по досъдебното произвеждане, което се води за пристигналите 127 контейнера с боклуци от Италия, се споделя в известие на прокуратурата.
Наблюдаващият прокурор на досъдебното произвеждане, трима дознатели и полицейски екипи към този момент са в сдруженията, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните боклуци.
Освен акцията против компаниите на Ковачки, дейности се подхващат и против компанията " Феникс-Дупница ", която има терена със запалилите се под мост на " Струма " боклуци предишния август. Лично министър председателят Бойко Борисов се възмути от случая и разгласи, преди днешното съвещание на Министерски съвет, че е пратил основния секретар на Министерство на вътрешните работи " да се занимае с противозаконното бунище ". Борисов подреди на екоминистъра Емил Димитров също да се заеме с казуса. " За тези негодници, които се укриват, съм дал скъпи инструкции. Това би трябвало да се завърши през днешния ден “, отсече министър председателят.
Междувременно стана ясно, че други две централи на Ковачки - " Топлофикация Сливен " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", може да заплащат неустойки поради възбраната за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Двете сдружения имат контракт със Столичната община да поемат най-малко 35 000 тона RDF боклуци, които излизат от завода за обработка на боклук в София. В момента обаче Топлоелектрическа централа " Бобов дол " има възбрана от екоминистерството да гори отпадъци и не е ясно по кое време тя ще бъде вдигната. Така има риск сдруженията да не изпълнят уговорките си по контракта и да им се наложат наказания, написа Медиапул.
От Топлоелектрическа централа " Бобов дол " настояват, че напълно скоро ще изпълнят единственото изискване за влизане в действие на новото им сложно позволение и надлежно изгарянето на боклуци би трябвало да бъде обновено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР