Нова маркировка, възстановяване на унищожената мантинела и намаляване на максимално

...
Нова маркировка, възстановяване на унищожената мантинела и намаляване на максимално
Коментари Харесай

Фаталният участък на Струма 20 години е в експлоатация без Акт 16

Нова маркировка, възобновяване на унищожената мантинела и понижаване на оптимално позволената скорост от 120 на 90 км/час. Това са част от ограниченията, които управляващите ще вкарат след жестоката покруса на автомагистрала " Струма ". Резултатите от инспекцията на районното министерство демонстрират, че съдбовният сектор е в употреба близо 20 години без да има Aкт 16.

Проверката на районното министерство е открила, че пътната отчсeчка в региона на нещастието е в положително положение като неравност и противодействие на хлъзгане. Средната линия е с възможни граници на видимост при суха настилка. Видимостта на знаците за ограничаване на скоростта е над допустимото, а поставената мантинела през 2007 година е отговаряла на нормите за тогавашните условия, само че не и на тези въведени през тази година. Какво тъкмо се е случило на пътя към момента остава тайнственост.

Имаме доста необичайно събитие - пожар, който е главната причина за жертвите съгласно мен. Нямаме пояснение по какъв начин толкоз бързо е изгорен този рейс, съобщи Виолета Комитова, длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

Експертите обаче откриват проблем с позволената скорост. През 2007 година секторът Даскалово - Долна Диканя е бил със статут на скоростен път и ограничаване от 90 км. в час, неизвестно за какво през 2013 -та скоростта се усилва до 120 километра в час като се сменя само пътната маркировка и се слагат два знака.

Това, което нас ни тормози, че още в самия план напречните виражи на пътя са малко над 4%, което значи че скоростта би трябвало да е 90 км. Увеличаването на скоростта на 120 значи, че би трябвало да се направи реорганизация на пътното легло, да се покачат наклоните, с цел да станат виражите по-стръмни, сподели Влади Калинов, шеф на ДНСК.

Проблем е открит и при маркировката. От районното министерство обявиха, че предходната година е подписан контракт с две компании, които имат ангажимент да я възобновяват. Към датата на злополуката обаче е изпълнена единствено осевата линия, като има 6-месечно закъснение на осъществяване на маркировката.

При уместно време ще продължим работата по оправянето маркировката въпреки и не с това качество, което би трябвало да бъде до прекосяване на зимния сезон, сподели Ивайло Денчев, ръководител на УС на АПИ.

Мантинелата, която отделя отбивката за отмора от основния път, ще остане, само че ще бъде от различен вид.

След като се понижи скоростта на придвижването тя ще може да се понижи още преди отбивката, с цел да може безвредно да се влиза и излиза от нея. Аз персонално не виждам причина да се затваря, добави Ивайло Денчев, ръководител на УС на АПИ.

На този декор не е ясно по кое време правата ще получи Акт 16, защото пътят е строен без да е осъществено отчуждаване на земята.

Тази задача е извънредно сложна за нас, защото това е обект с доста огромна отминалост 20 години са минали. Минали са какъв брой министри, какъв брой държавни управления. Тя е от 2002 година, проектирането е почнало няколко години преди този момент. Съставянето на Акт 16 с такова забавяне е много сложна задача, сподели Виолета Комитова, министър на районното развиване и благоустройството.

При всички положения оптимално бързо ще желаеме да приключим с всички процедури, които безусловно са били занемарени и да може да довършим този път да бъде въведен в употреба, само че той ще бъде въведен в употреба подобен за каквито правила дава отговор, сподели Иван Шишков, зам.-министър на районното развиване и благоустройството.

От районното министерство упорстват за незабавно понижаване на скоростта до 90 км/ч, до момента в който не се направи разбор за оптимално допустимата скорост. И още - слагане на светлоотразители на всеки 10-12 метра в самата мантинела. В средносрочен проект се планува тя да бъде сменена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР