Нова криза налегна Южна Италия в пика на разпространението на

...
Нова криза налегна Южна Италия в пика на разпространението на
Коментари Харесай

Италия се изправя пред нова криза - хората са гладни, готвят масово щурмуване на магазините

Нова рецесия налегна Южна Италия в пика на разпространяването на ковид, когато стотици хора умират всеки ден в резултат на болестта. „ Хората са гладни “, сигнализират кметовете и тайните служби, откакто на обособени места даже се стигна до набези на супермаркети.

Така наречената 007 информационна служба, изготви конфиденциален отчет, изпратен до премиера Конте и министъра на вътрешните работи Ламоргезе с това предизвестие: „ Има евентуална заплаха от спонтанни и проведени протести и протести, изключително в Южна Италия, където подземната стопанска система и наличието на проведената престъпност са два от главните рискови фактори “. За мафиотските организации коронавирусът съставлява оптимална опция за техните незаконни бизнеси.

„ Започвате да виждате хора, които са гладни “, сподели папа Франциск по време на утринната неделна литургия в резиденцията си в Санта Марта.

Тази неделя разтревоженият глас за изключителните обстановки пристигна от Coldiretti, най-голямата асоциация, представляваща и подпомагаща селското стопанство: в Кампания има повече от 530 000 души, нуждаещи се от храна, което е съвсем 9% от популацията на района. В Сицилия има повече от 364 000 и съвсем 283 000 в Калабрия. Но гладът се популяризира и в Лацио с повече от 263 000 души. В разбора на Coldiretti минимум 2700 000 души са принудени да изискат помощ за храна.

Хората са гладни

Сигналите за гладни хора са доста и трагични и се трансформират във вирусни за няколко часа в обществените мрежи. Едно от тях е видео на татко и щерка му, които ядат филия самун с Нутела. Със застрашителен звук той се обръща към премиера Конте и кмета на Палермо: „ Ако щерка ми няма да може да изяде парче самун, ще щурмуваме супермаркетите “.

Точно в Палермо се появи проведена група от 20 души пред касите на супермаркет Lidl - във Viale Regione, един от най-големите и най-посещавани в Палермо - с колички, цялостни с артикули, които отхвърлят да си платят и крещят: „ Нямаме пари да плащаме, би трябвало да ядем “. Служителите на супермаркета са потърсили помощ от полицията за преодоляване на обстановката. В резултат от през днешния ден има засилени полицейски патрули около супермаркетите в Палермо и други градове.

Във Facebook е отворен профилът на група, наречена „ Noi “, която предизвиква бунт с девиз: „ Вземете назад това, което е взето от нас “. В рамките на часове той събра стотици почитатели, някои от които се провеждат посредством чат, като зоват за щурмуване на всички супермаркети на 3 април, за когато е очакван краят на изключителната обстановка, макар че е най-вероятно държавното управление ще постанови удължение.

Страхът от вълнения

„ Наред с мнозина, които претърпяват този миг на доста сериозна рецесия с тъга, само че с достолепие, има групи от чакали и протестиращи експерти, които предизвикват към насилствени дейности и групи, които демонстрират и претендират за участие в мафията. Моля, всички жители да ги рапортуват в полицейските органи. В този климат е явно, че чакалите могат да създадат в обществените мрежи малко малцинство, само че това може да сътвори дестабилизация “. Това сигнализира в изявление за RAI кметът на Палермо Леолука Орландо, прочут герой против мафията, откакто водещият му пуска свидетелства на хора, които подтикват в обществените мрежи да обират супермаркети. Според Леолука Орландо, организираната престъпност ще се възползва от обстановката и ще оглави бунтовете. Ето за какво той моли държавното управление да даде приход за оцеляване. 

„ Техниците “ - тайните служби и силите за сигурност, започвайки от шефа на полицията Франко Габриели, показаха опасенията си, че ще има протести „ за хляба “. Докладите, достигнали до вътрешния министър Лусиана Ламоргезе, са доста притеснителни, тъй като приказваха за обезверени хора, без работа и без пари, подготвени на всичко, с вести за грабежи в аптеки и набези над супермаркети. Дългата сянка на мафията постоянно е откъм гърба.

„ Загрижен съм за общата обстановка, която се оформя в страната. Гражданите имат съществени претенции, за които страната би трябвало да поеме отговорност. Днес супермаркетите и аптеките са предпазени от органите на реда “, съобщи вътрешният министър Ламоргезе в телевизионно изявление.

Спешен отговор на държавното управление

В събота вечер държавното управление реагира незабавно на този зов на паника, приближаващ от Южна Италия, където има сериозен риск от ​​„ обществена бомба “, в случай че не се вземат незабавни решения. Премиерът на Италия Джузепе Конте разгласи в събота вечерта помощ от 4,3 милиарда евро за фамилии и още 400 милиона в облигационни покупки, с цел да помогне на жителите, които нямат пари, да купуват съществени движимости.

Но кметът на Палермо Леолука Орландо счита тази помощ за безусловно незадоволителна: „ Това е позитивен сигнал от държавното управление, само че е задоволителен единствено за една седмица.

В районите личните локални запаси, които са доста дребни, би трябвало да се комбинират с държавна помощ. Ситуацията е толкоз трагична, че президентът на района Кампания Винченцо де Лука активизира управителния си съвет с молба: „ Трябва да подсигуряваме хляба на бедните хора, би трябвало да намерим нужните пари “.

 

Източник: abc.es 

Редактор: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР