Нова железопътна връзка по направлението Ямбол - Елхово - Одрин

...
Нова железопътна връзка по направлението Ямбол - Елхово - Одрин
Коментари Харесай

България и Турция изграждат нова жп връзка

Нова железопътна връзка по направлението Ямбол - Елхово - Одрин ще бъде построена в обща инвестиция сред България и Турция. Това стана ясно, след сключване на Меморандум за съгласие сред двете страни. Документът планува построяването на нов граничен железопътен преход за облекчение на товарния трафик и улеснено прекосяване сред двете страни.

Прединвестиционните изследвания са стартирани през март тази година, като към този момент са водени и диалози с Европейска комисия за финансова поддръжка. Общият граничен пункт ще бъде в региона на Лесово , разгласи пред медиите министърът на превоза и известията Христо Алексиев.
 Снимка 621132
" Мерките за облекчение на трафика по границите водят до икономисване на 2 милиарда лв. годишно на български, турски и европейски компании ", съобщи Христо Алексиев.
 Европейски Съюз ни отпусна милиони за построяването на жп линия София - Скопие и автомагистрала Русе - Велико Търново
Европейски Съюз ни отпусна милиони за построяването на жп линия София - Скопие и автомагистрала Русе - Велико Търново

Средствата са по програмата " Транспортна съгласуваност "

Днес бяха открити и новите ленти за транспортни средства на товари при специфичен температурен режим сред България и Турция. През 2022 година през граничен пункт Капитан Андреево са минали към 1 милион тежкотоварни камиони . Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.

Припомняме, че Европейската комисия утвърди първата огромна инфраструктурна стратегия за България за интервала 2021-2027 година. Брюксел отпуска 1.61 милиарда евро по програмата " Транспортна съгласуваност ". Това е една от най-големите суми за българските стратегии за доближаване през програмния интервал.

Сред най-важните планувани вложения е построяването и модернизацията на железопътни сектори по коридора Ориент/Източно Средиземноморие, в това число железопътна връзка сред България и Република Северна Македония. Ако се съблюдават авансово оповестените периоди пътуването с трен от София до Скопие може да стане факт през 2027 година.

По програмата се възнамерява и рационализация на железопътната линия София-Перник-Радомир.

Финансирано ще бъде и построяването на автомагистрала Русе - Велико Търново . Общата планувана дължина на автомагистралата е 133 км и ще стартира от предстоящ мост над река Дунав Магистралата ще дублира републикански път I-5 и по нея ще минава Европейски път Е85.
 До 200 км/ч: БДЖ ще закупи нови влакове за близо 3 милиарда лв.
До 200 км/ч: БДЖ ще закупи нови влакове за близо 3 милиарда лв.

По публични поръчки, оповестени от Министерството на транспорта
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР