Нова Европейска стратегия за отбранителна индустрия Комисарят по въпросите на

...
Нова Европейска стратегия за отбранителна индустрия Комисарят по въпросите на
Коментари Харесай

ЕС набира 100 млрд. евро за отбранителната си индустрия, за да настигне военния капацитет на Русия

Нова Европейска тактика за отбранителна промишленост
Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон предлага да  се сътвори фонд от 100 милиарда евро за стимулиране на производството на отбранителната промишленост в Европейски Съюз, заяви основаното в Брюксел електронно издание Euroactiv.bg.
 
Европейската комисия ще огласи на 27 февруари нова Европейска тактика за отбранителна промишленост (EDIS) на блока, с цел да укрепи индустриалния потенциал на континента за оръжия и муниции, като в същото време подтиква трансграничното произвеждане и съдействие.
 
 Тиери Бретон Тиери Бретон Източник: Commission européenne
" За да сме сигурни, че цялата промишленост работи от ден на ден и повече дружно, би трябвало да имаме тласъци ", сподели във вторник (9 януари) Бретон, който дава отговор за отбранителната промишленост.
 
" Вярвам, че би трябвало да имаме голям фонд за защита от 100 милиарда евро, с цел да помогнем и ускорим производството ", съобщи Бретон на събитие, проведено от демократичната политическа група на Европейския парламент " Обнови Европа ".
 
През последните месеци европейската отбранителна промишленост, държавите-членки на Европейски Съюз и други основни заинтригувани страни изпратиха своите хрумвания и препоръки за тактиката, като дадоха отговор на въпросниците на Комисията.
 
Един милион артилерийски снаряда до пролетта
Ръководителят на вътрешния пазар на Европейски Съюз увери, че блокът ще реализира задачата си да създаде за Украйна един милион артилерийски снаряда до пролетта, както дадоха обещание страните-членки предходната година. Той акцентира, че е " безусловно " допустимо това да стане до март или април.
 
Въпреки предпазливостта, изразена от основния посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел и националните министри като немския министър на защитата Борис Писториус, Бретон сподели, че европейците " ще се придържат към нашия ангажимент до март или април ".
 
" Но това не е задоволително, тъй като би трябвало да се уверим, че нашата прогноза би трябвало да съответствува повече или по-малко с производството на Русия ", акцентира еврокомисарят и добави, че е " уверен, че през идващите 18 месеца до две години ще бъдем наедно с Русия ".
 
 Жозеп Борел Жозеп Борел Източник: EC
Такъв огромен финансов пакет обаче не е разполагаем в сегашния бюджет на Европейски Съюз и най-вероятно ще се основава на поддръжката на частни благоприятни условия за финансиране, като да вземем за пример банки.
 
Лидерите на Европейски Съюз повториха на срещата си на върха през декември апела си за " засилена роля на Европейската капиталова банка в поддръжка на европейската сигурност и защита ", макар че банката, която се ръководи от финансовите министри на Европейски Съюз, до момента не беше склонна да финансира защитата.
 
Срещата на върха на 1 февруари
Бретон сподели, че неговият екип ще завърши " визията на отбранителната промишленост за края на февруари ", а преди този момент ще бъде разисквана на идната среща на върха, планувана за 1 февруари.
 
Германският канцлер Олаф Шолц сподели в понеделник (7 януари), че държавите-членки на Европейски Съюз на 1 февруари " ще посочат какъв съответен принос ще създадат в поддръжката на Украйна тази година ".
 
 Германският канцлер Олаф Шолц Германският канцлер Олаф Шолц Източник: EPA
Дебатът сред водачите на Европейски Съюз евентуално ще усили натиска върху страни като Франция, Италия и Испания, които до момента са дарили относително малко военни артикули на Украйна, съгласно обществено налична информация.
 
Според института Кил, който следи обществено обещаната военна помощ за Украйна, Германия е била вторият максимален донор предходната година след Съединени американски щати със 17,1 милиарда евро, следвана от Обединеното кралство с 6,6 милиарда евро и от скандинавските страни и  държавите от Източна Европа.
 
За съпоставяне, Франция до момента е съдействала единствено с 0,54 милиарда евро обществени обещания, Италия с 0,69 милиарда евро и Испания с 0,34 милиарда евро.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР