Нов закон за МВР, извеждане на полицейските дейности от другите,

...
Нов закон за МВР, извеждане на полицейските дейности от другите,
Коментари Харесай

Преговорите за коалиция: Вън "чантаджиите" и нов закон за МВР, наркоманите - наполовина

Нов закон за Министерство на вътрешните работи , извеждане на полицейските действия от другите, отпушване на системата от 7000 пенсионери. И още - самостоятелност на ДАНС , която да поеме и корупцията с изключение на контрарузазнаването, насърчаване на отдели за полицейско разузнаване, повече самостоятелност на проверяващите служители на реда от прокурорите, връщане на ченгетата под прикритие. И даже връщане на Министерството на бедствията и повредите - което да сплоти Пожарната и Гражданска отбрана. Плюс - осмисляне на нищо неработещата Икономическа полиция и превръщането й в данъчна полиция към Министерството на финансите. И даже нов мега-Закон за национална сигурност.

Това са сямо някои от акцентите, които показаха през днешния ден 4-те партии, договарящи за държавно управление по линия на " Вътрешна сигурност " - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", обобщава clubz.bg. Водещ договарянията от името на спечелилата изборите Политическа партия бе Асен Василев.

Всички участници се сплотиха най-общо казано: че Министерство на вътрешните работи харчи доста пари, само че гледката вътре по никакъв начин не " розова ", чиновниците са демотивирани, квалификацията спада.

От името на Българска социалистическа партия Иван Иванов (дългогодишен народен представител от Шумен) се разгласи за пълен функционален разбор на министерството – обзор на всички структури, брой чиновници, повтаряне. Такива гласове се чуха и от другите обсъждащи - да вземем за пример от Атанас Атанасов от Демократична България.

Министерство на вътрешните работи е с най-големия бюджет в страната, уточни Иванов, само че добави, че сега министерството представлявало обърната пирамидаа – лоша мотивация, неприятни условия за работа. 

Той изреди и съответните цели, които си слага Българска социалистическа партия (макар и да звучат много амбициозно): 

След промени в Министерство на вътрешните работи на първо место битовата престъпност да бъде ограничена от 53 закононарушения на 10 000 население (данните са от 2016 г.) да станат 30-35 на 10 000. Да намалее с 20 % броят на кражбите и с не по-малко от 20 % броят на рецидивите. 

От социалистическата партия си слагат за цел и значително понижаване на закононарушенията осъществени от малцинствени групи, като те доближат междинните нива в страната. 

В амбициозните им цели са още понижаване на контрабандата, корупцията и прочие

Иванов упорства още за:

Стабилна наклонност за понижаване броя на наркоманите: до 2025 намаляване над 2 пъти на наркозависимите на възраст до 18 година, съпоставено с 2018-а. 

Българска социалистическа партия виждат потребност от кардинално нова идея за битка с корупцията и нов антикорупционне кодекс, плюс нов Закон за Министерство на вътрешните работи - нещо, към което се сплотиха множеството говорещи през днешния ден.

Оттам упорстват за нова полицейска карта, като в селата (за следващ път през последните години, б.р.) се дават обещание непрекъснати постове с жандармерийски състав и техника, а един екип жандармеристи да дава отговор за не повече от 3 села. (б.р. - това очевидно е ориентирано против сегашната пороча процедура един квартален да дава отговор за няколко дребни обитаеми места, б.р.).

Срещу това обаче се оповестиха от Политическа партия, които припомнят, че съгласно интернационалните правила Жандармерията има напълно други функционалности.

По мотив дереджето на границата Иванов заключи:

Надявам се да не изпаднем скоро в обстановката, в която се намира сега Полша на границата с Беларус.

Николай Радулов от Има Такъв Народ посочи потребността от деполитизация и демутризация на Министерство на вътрешните работи.

Той сподели, че всеки знае, че в системата на сигурността " от 15-ина години " има инфилтрирани куп хора, които били - в случай че не на олигарси, то близки най-малко на незаконни босове.

" В едно районно има неприятна покъщнина даже... Ние не можем да влезем в съвремието на цифровизацията, а тук хорат имат проблеми с това да си пуснат принтера и би трябвало да си носят хартия от къщи. "

Николай Радулов иронично разяснява и, че всички до момента в който са в съпротива, настояват за децентрализация на вътрешното министерство, а като дойдат на власт се изкушават да управляват всичко.

" Утре не си на власт, само че отново не ти е прелестно, когато на площада те бият. Нали - мен не ме бият, щото ме познават, само че има други хора, които изядоха багра. ", разгласи той.

Радулов направи екзотичното предложение - да се върне Министерството на бедствията и повредите, в което да се отделят Пожарна сигурност и някогашната Гражданска отбрана.

Той се застъпи и да се промени напълно Академията на Министерство на вътрешните работи , която даже съгласно младежите не дава съответно обучение, да се създаде Национална организация " Киберсигурност "  и други Радулов, който е някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи  (т.е. - с сан зам.министър, б.р.), ясно акцентира, че за всичките им хрумвания трябват 6 години или оптимистично - 4. Но се надява някои да станат за 3 година

Всички изказали се бяха на мнение, че в момента  " Вътрешна сигурност " с впечатляващите 180 чиновници не се оправя добре.

Чуха се настойчиви гласове КПКОНПИ да бъде реформирана, да се " извади " корупцията от нея и да се даде на ДАНС - само че тя също да се реформира и да стане политически самостоятелна.

Атанас Атанасов, съпредседател на Демократична България, бе изострен:

" Институциите за битка с корупцията са приспани чрез кадрово окомплектоване. На процедура на основни позиции са конфигурирани послушни и подвластни лица, кото извършват настояванията на задкулисието - на тези които са ги конфигурирали. "

Не може да има безусловно самостоятелни институции в тази страна, сподели още Атанасов, визирайки очевидно прокуратурата, която " не отговаряла пред никого - а по какъв начин ще разберем какво работите? "

По законодателен път той се застъпи да се трансформират две неща - цялостна бистрота на публичните поръчки, за " секване на на корупционните схеми за кражба на публични средства ".

Второ - той акцентира на парламентарния надзор, като персонално атакува Бойко Борисов, че 2-3 година не се е явявал онлайн в пленарната зала.

" Председателят на ДАНС би трябвало да е наясно, че от време на време ще се явява пред парламентарната комисия за надзор на службите ", сподели още Атанасаво. " Хората са наясно, че непознатите разузнвания, които оперират на територията на България, са необезпокоявани ", зояви той.

В ДАНС не се работи просто - тази институция е почивен дом с едно положително възнаграждение, сподели Атанасов.

Атанасов бе и единственият напоследък, който подчертава, че е елементарно да се иска съдебен надзор върху отводите на прокуратурата да образува следствие, само че става въпрос за милиони преписки - би трябвало да има критерии, по които това да става, тъй като другояче съдилищата ще се затрупат.

Той настоя и да се ограничи броят на органите, които имат право да декларират и експлоатират СРС - даде образец, че даже КПКОНПИ може да ползва СРС, както и прокуратурата, която би трябвало да се занимава с оценка на получените данни, а не да ползва оперативни начини.

Изобщо в границите на дисуксията се чуха оферти - прокурор да управлява актовете на проверяващите служители на реда, само че не и оперативните им дейности.

По мотив Бюрото за надзор над СРС Атанас Атанасов сподели:

Съществува една институция, основана не с цел да разкрива, а да прикрива безобразията по отношние на българските жители.

Атанас Атанасов попита - къде са униформените, които понижават за сметка на " чантаджиите " и даде образец с едно столично районно, където за последните години са спаднали на половина. Както и че униформените въобще нямат късмет в случай че нямат връзки.

Такова заплитане, връзкарско, което е довело до цялостна деградация! Никакъв тласък за работа за нисшия състав - тъй като те си дават сметка, че нямат никакъв късмет за напредък, обобщи Атанасов.

Наличието на 7000 работещи пенсионери той назова " запушване на системата ". И сподели, че това е незаслужено, а от бюджетна позиция - това са хора на висши позиции, които освен това получават и пенсия, и заплата.

От Демократична България показват парадокса, че в МВр работят 3 типа чиновници с друг статут и се застъпват Законът за Министерство на вътрешните работи да бъде синхронизиран със Закона за държавния чиновник. А полицейската активност би трябвало нормативно да бъде изведена като съществена. Дирекциите с полицейски пълномощия да станат изцяло функционално самостоятелни от политическото управление на Министерство на вътрешните работи.

" По отношение на прокуратурата проверяващите служители на реда са се трансформирали в реализатори на разнообразни типове инструкции ", разгласи Калоян Янков от Демократична България.

Днес от екипа на Демократична България - също както и от Българска социалистическа партия, бяха създали конпект с съответни подточки, които показаха на Асен Василев.

Инетресно е, че от Политическа партия, които водят договарянията, се оповестиха за цялостни законови промени. И показаха за какво въобще има Закон за Министерство на вътрешните работи - като няма такива за Министерството на здравеопазването или на финансите.

Оттам обмислят целият бранш вътрешна сигурност да се обуславя от един общ Закон за публичния ред.

Отделно да се написа - Закон за оперативно-издирвателната активност, който показва работата на самите служители на реда.

" В момента имаме 7-8 струкутри, които имат лична регулация на оперативно-издирвателната активност и всеки си приказва разнообразни неща за едно и също нещо ", споделят от Политическа партия.

Оттам показаха, че в З Министерство на вътрешните работи сега даже няма дефициния какво е всеобща суматоха - и по какъв начин тя се отделя от групово нарушение на публичния ред... 

Има недостиг на личен състав за ръководство – по какъв начин желаеме този човек да ръководи подчинените си? Днес приключва академията, на следващия ден поставя униформата и ръководи 100 индивида. Това е действителна кариера - без никой да го научи по какъв начин се ръководят 100 индивида ", сподели представител от Политическа партия.

Според партията -  голяма част от проблемите, които се изведоха през днешния ден на масата, ще изчезнат, когато се подреди системата.

Те са и радетели " Икономическа полиция " (в която някои чиновници още не били разбрали, че не са някогашната " Стопанска милиция " ) да мине към МФ.

Самият Асен Василев се включи че е за въвеждане на новите технологии, както и за езикова подготовка на всички от системата, защото огромна част от закононарушенията са отвън страната и документите са на непознати езици.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР