Нов ядрено-магнитен резонанс без аналог в БългарияПриходите са със 7

...
Нов ядрено-магнитен резонанс без аналог в БългарияПриходите са със 7
Коментари Харесай

ВМА с близо 10 млн. лв. приходи

Нов ядрено-магнитен резонанс без аналог в България


Приходите са със 7 млн. лева повече спрямо 2017-а


„ От 1 януари 2018 година ВМА няма задължения. Благодарение на положителните финансови резултати, реинвестирахме 9,5 млн. лева лични доходи в ремонт на клиниките и в закупуване на нова, съвременна инсталация ”. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия в София бригаден военачалник проф. доктор Венцислав Мутафчийски във връзка отбелязването на 127 години от основаването на лечебното заведение. Благодарение на поддръжката и разбирането на държавното управление напълно скоро ВМА ще разполага и с нов ядрено-магнитен резонанс, който няма аналог в България, акцентира той.

Годишнина


По време на честването в понеделник бяха положени венци пред паметника на починалите медицински чинове и с празнично заседание на персоналния състав. С едноминутно безмълвие бе почетена паметта на професор Асен Петков и професор Красимир Мекушинов, които починаха дни преди годишнината на Академията.

„ 127 години са една доста дълга и сериозна история. ВМА се утвърди като една от най-сериозните институции в страната – опора на здравната система освен във военното, само че и в цивилното опазване на здравето “, сподели още проф. Митафчийски.

„ Нашето схващане е освен да догоним останалите, а да бъдем с едни гърди напред, тъй като пациентите ни чакат от нас най-хубавото. Освен това, всеки военнослужещ има право на еднообразно здравно обезпечаване, без значение в коя част на България се намира, по тази причина се стремим да модернизираме и периферните ни лечебни заведения ”, добави началникът на ВМА.

Приходи


По отношение на финансовите салда, макар лимитите на НЗОК, той регистрира по-голям доход със 7 млн. лева спрямо предходната година. От тях 2.2 млн. лева за в допълнение материално стимулиране за личния състав или с към 19% повече. Наблюдава се спад в напускането на лекари и медицински сестри, което, по думите му, е явен белег, че ВМА е припозната от от ден на ден хора като постоянна болница, която стои зад тила на своите чиновници.

През 2018 година се следи растеж от 15% на броя на пациентите, в поликлиниките на ВМА са регистрирани над 127 000 прегледа, 2 500 пациенти повече са минали през незабавното поделение, а 3 000 души повече са признати спрямо преходната година. Запазва се наклонността от над 12 хиляди души, пренасочени от други лечебни заведения към ВМА като последна инстанция. Бригаден военачалник Мутафчийски посочи, че с изключение на в поправки и нова инсталация, Академията влага и в своите фрагменти и изискванията им на труд и хонорари. Отчете триумфи в учебно-научната активност, а цялата зала приветства първите два випуска по компетентност „ Военен доктор ”, които също участваха на тържеството.

Поздравления


Специални поздрави насочи към управлението на ВМА за модернизацията на болничното заведение кметът на Столична община Йорданка Фандъкова: „ Всички знаем, че за всеки пациент, в най-трудния му миг, е значимо къде ще попадне, в какви условия. А модернизацията във ВМА е забележима. ВМА е освен една от най-старите лечебни заведения у нас, само че през днешния ден е и една от най-хубавите “.

„ Да служиш на опазването на здравето във ВМА е задача – вие подчертахте това. И ние, признателните пациенти, сме изцяло съгласни “, съобщи, от своя страна, и Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание.

„ ВМА е институция от национално значение. Благодаря на медиците, че са трансформирали своята специалност в предопределение и в осъзната нужда за грижа към другия. Не спирайте да дарявате вяра! “, се показва в приветствения адрес, изпратен от президента на Република България Румен Радев.

Поздравления по случай празника от името на министъра на защитата насочи и заместникът му генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов.

„ Пожелавам ви доста здраве, непримиримост и да бъдете все по този начин сполучливи “, съобщи, от своя страна, и началникът на защитата военачалник Андрей Боцев.

По случай празника десетки чиновници на ВМА бяха отличени с разнообразни премия за висок професионализъм в работата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР