Нов връх в парламентаризма изкачи депутатът Явор Божанков, който предлага

...
Нов връх в парламентаризма изкачи депутатът Явор Божанков, който предлага
Коментари Харесай

Божанков с нов хит: Да ограничим руското влияние, чрез орязване правомощията на президента

Нов връх в парламентаризма изкачи депутатът Явор Божанков, който предлага " Да ограничим съветското въздействие, посредством орязване на пълномощията на президента ".

За тази цел той внася закон анти-Радев.

 

" Президентът Радев отиде прекомерно надалеч, написа той във Facebook дълъг пост, с който стимулира за какво би трябвало да се премине към съществено орязване на президентските пълномощия.

 

" Абсолютно належащо е като законодатели да създадем проверка на президентските квоти и пълномощия дадени от Народното събрание. Направих цялостен обзор на тези пълномощия и приготвих законопроект, който лишава квотите на президента в държавни регулатори и разнообразни органи ", написа в обществената мрежа Явор Божанков.


Освен преразглеждане на президентските квоти, планът " Божанков " планува, по неговите думи, законово ограничаване при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделянето на управляващите е нарушено.

Депутатът дава образец: Министерски съвет предлага, а президентът назначава с декрет дадена служба.

 

" Как работи този принцип при длъжностен кабинет? Радев назначава длъжностен кабинет. Този кабинет не се регистрира пред Народно заседание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, основен секретар и други А Радев утвърждава с декрет назначения на личния си кабинет. Тотално тъпчене на разделянето на управляващите, тяхната самостоятелност. И най-много на правилото - власт, власт възпира. "

Промените включват - Божанков изрежда:

Съвета за електронни медии,

Българска национална банка,

Комисия за отбрана от дискриминация, службите за сигурност.

 

" И доста други. Ако не желаеме съветско въздействие в държавните органите, би трябвало да действаме институционално и кардинално. "

Законопроектът планува квотите да се преразпределят към Народното събрание, само че изборът да става по друго време и в разнообразни легислатури, с цел да не господства едно Народно заседание в даден регулатор.

Божанков признава, че " това Народно заседание върви към промени в Конституцията, само че процедурата е тежка а болшинствата - несигурни ".

 

За своя план ще търси поддръжка от парламентарната си група, " по-късно от останалите парламентарни групи ". Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава, споделя в умозаключение Явор Божанков.

 

Ето целия пост на Явор Божанков:

 

Властта възпира властта.

Президентът Радев отиде прекомерно надалеч. Но това се случи и тъй като законът го разрешава. Въпросът е какво ще създадем, с цел да не може никой да злоупотребява с власт в бъдеще.

 

Реториката (войнолюбци).

Позициите (обвинява Украйна, че тя упорства да води война).

Действията (отказ България да подкрепя жертвата на експанзия, бойкот на благоприятни условия за замяна на руско съоръжение с модерно).

Опитите за завладяване на власт надалеч оттатък президенската институция (масово назначения на военни лица в държавни органи посредством длъжностен кабинет).

 

Вместо да се оплакваме от очевидното, имаме 3 благоприятни условия да променим системата.

 

1. Да променим Конституцията и да ограничим опциите за корист със служебна власт (това изисква 2/3 квалифицирано мнозинство).


2. Да стартираме процедура по импийчмънт (започва се от Народно събрание, само че се развива в Kонституционния съд).


3. Да ограничим съветското въздействие, посредством ограничение на законовите пълномощия на президента. Тези, които Народното събрание му е дало по целенасоченост и нямат конституционно съображение. (Не се изисква нито квалифицирано болшинство, нито тежка процедура, нито процедура в Конституционен съд).

 

За в този момент множеството парламентарни сили считат, че процедура по импийчмънт ще даде политически капитал на Радев и се въздържат от другояче основателно искане за премахване.

 

Това Народно заседание върви към промени в Конституцията, само че процедурата е тежка а болшинствата - несигурни.

Едно деяние не анулира друго. Но безусловно належащо, като законодатели, е да създадем проверка на президенските квоти и пълномощия дадени от Народно събрание.

 

Направих цялостен обзор на тези пълномощия и приготвих законопроект, който лишава квотите на президента в държавни регулатори и разнообразни органи. Това сега е оправдано, само че незадоволително.

 

Правовата страна действа посредством правилото за разделяне на управляващите. Законодателната власт управлява изпълнителната. Съдебната управлява законодателната. Всяка власт е самостоятелна от другите управляващи.

 

Ето и образец - Министерски съвет предлага, а президентът назначава с декрет дадена служба.

Как работи този принцип при длъжностен кабинет?

 

Радев назначава длъжностен кабинет. Този кабинет не се регистрира пред Народно заседание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, основен секретар и други А Радев утвърждава с декрет назначения на личния си кабинет. Тотално тъпчене на разделянето на управляващите, тяхната самостоятелност. И най-много на правилото - власт, власт възпира.

 

Затова с изключение на преразглеждане на президенските квоти е планувано законово ограничаване при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделянето на управляващите е нарушено.

 

Промените включват Съвета за електронни медии, Българска национална банка, Комисия за отбрана от дискриминация, службите за сигурност. И доста други. Ако не желаеме съветско въздействие в държавните органите, би трябвало да действаме институционално и кардинално.

 

Законопроектът планува квотите да се преразпределят към Народното събрание, само че изборът да става по-различно време и в разнообразни легислатури, с цел да не господства едно Народно заседание в даден регулатор.

 

Ще потърся поддръжка от нашата парламентарна група и по-късно от останалите парламентарни групи.

Мнозина заявяват безапелационната си поддръжка за европейския път на България.

Декларациите са едно. Действията друго. Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР