Нов вариант за сериозно увеличение на пенсиите от 1 юли

...
Нов вариант за сериозно увеличение на пенсиите от 1 юли
Коментари Харесай

БСП: Възможно е 21% увеличение на пенсиите от юли

Нов вид за съществено нарастване на пенсиите от 1 юли с 21% оповестиха от Българска социалистическа партия. Обсъждат се разнообразни разновидности за пенсиите, задачата е да се резервира даваната до момента коронавирус добавка като инфлационна. Имаше предложение и за 10% нарастване на пенсиите, само че през днешния ден общественият министър Георги Гьовков заяви за друга концепция – 21% растеж от юли, разяснява пред „ Лице в лице “ депутатът от Българска социалистическа партия Петър Кънев. Кънев разяснява и други ограничения от разисквания пакет в поддръжка на бизнеса и жителите, който ще залегне в идната актуализация на държавния бюджет.

От обяснението на Кънев не стана ясно дали възможен растеж от 21% на пенсиите от юли включва в себе си даваната до момента коронавирус добавка от 60 лева. Досега общественият министър Гьоков обясняваше, че добавката би трябвало да бъде обезпечена и след 1 юли, като едновременнно с това се планираше и растеж на пенсиите от 10%. Отделно от това министърът приказва и за допустимо преизчисление на пенсиите от октомври, само че няма никаква изясненост дали хазната може да си разреши сходен голям разход.

„ Пакетът от ограничения, който съдружните сътрудници разискват, е за близо 2 милиарда. Имаше оферти за доста повече ограничения - от финансовото министерство са пресметнали, че за всички препоръчани ограничения ще са нужни 10 милиарда лева По доста от ограничения, които се разискват, още няма задоволително изясненост по какъв начин тъкмо ще се ползват – като отстъпката от 25 стотинки на литър при зареждане до 50 литра гориво или антиинфлационната добавка от 50 лева за дете “, изясни Кънев. Според него обаче при договарянията е станало ясно, че финансовото министерство няма да допусне ниска ставка на Данък добавена стойност при хранителни артикули и други артикули, чиито цени не са контролирани. Не се разбра дали ще има ниска Данък добавена стойност ставка за електрическата енергия и други услуги с контролирана цена. Кънев удостовери, че има консенсус за краткотрайно унищожаване на акциза на тока и газа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР