Нов ултразвуков апарат с 360-градусова визуализация помага на съдовите хирурзи

...
Нов ултразвуков апарат с 360-градусова визуализация помага на съдовите хирурзи
Коментари Харесай

В УМБАЛ КАНЕВ се сдобиха с апарат, показващ 360-градусова картина на съдовете

Нов ултразвуков уред с 360-градусова визуализация оказва помощ на съдовите хирурзи от УМБАЛ „ Канев “-Русе в диагностиката

Така са съумели да схванат и лекуват казуса на 27-годишен мъж, който близо 10 години се бори с рана на крайници, която не зараства, разкрива

Скенерът е показвал, че има прилепяне на огромната вена на левия крайник,но едвам с новия уред IVUS (intravascular ultrasound) експертите от поделение „ Съдова хирургия “ съумяват тъкмо да разпознават мястото на стеснението и повода за това – артерия, която минава върху нея и я притиска, което води до увеличение на налягането във вената и отваряне на рани. Така е сложена диагнозата Синдром на Мей Търнър, изясни доктор Стоян Генадиев. Той прецизира, че Синдромът на Мей Търнър съставлява сред два и пет % от венозните разстройства на долните крака и е сложен за диагностициране.

Апаратът IVUS обаче разрешава благодарение на ултразвук да се направи 360-градусова визуализация на вътрешността на съдовете, което води до извънредно прецизна диагностика на засегнатите съдове, без да е нужно потреблението на контрастно вещество. Тази технология в допълнение усъвършенства качеството на безкръвните процедури, които заемат към 60 % от размера на активността на поделение “Съдова хирургия”. Д-р Стоян Генадиев и неговите сътрудници от отделението са уверени, че този уред е още едно „ оръжие “ в битката против главната причина за смъртност у нас, а точно атеросклерозата.

Интраваскуларен ултразвук е проучване, при което посредством дребно ултразвуково устройство, прикрепено към върха на специфичен катетър, се получава информация за даден кръвоносен съд по време на интервенция. Ултразвуковото устройство е преносимо и се върти. Свързано е с анализиращ компютър и екран.

Съдовата хирургия в Университетската болница „ Канев “ е от дребното отделения в страната с такава съвременна техника, която с изключение на за диагностика оказва помощ за определяне на резултатите от подхванатите медицински процедури и за следене на положението на съдовете. Изследването с вътресъдовия ултразвук се реализира единствено с локална анестезия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР