Нов спор се заформи в понеделник около готвения ремонт на

...
Нов спор се заформи в понеделник около готвения ремонт на
Коментари Харесай

Спаси София обяви, че ремонт ще съсипе Театър София. Общината: Няма такова нещо

Нов спор се заформи в понеделник към готвения ремонт на Театър “София”. Първо, гражданската групировка “Спаси София” сигнализира, че даже след поправителния за ремонт на Театър " София " Столична община още веднъж ще съсипе фасадата. От гражданската организация показват, че каменната фасада ще бъде свалена и сменена с окачена, която няма нищо общо с истинската. Зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов обаче отвърна пред Mediapool, че и след ремонта фасадата ще е от натурален камък.

Спаси София: Театърът ще бъде унищожен

“Тъй като ГЕРБ не се отхвърлят от съсипването на Театър “София”, ние протестираме! Отново е оповестена поръчка за ремонт на театъра, който ще съсипе постройката!”, счита Борис Бонев.

Емблематичният интериор ще бъде изкъртен и сменен с гипсокартон и плоскости, прибавя Бонев.

“Характерните детайли ще бъдат отстранени, само че пък ще се появи стъклена пирамида върху откритата сцена”, прибавя още общинският консултант.

От позицията на Борис Бонев става още ясно, че “Спаси София” е провела поредност от срещи с “най-добрите експерти в опазването на модернизма в България”, а по-късно са се пробвали да “вразумят” Столична община. “Без резултат - ръководещите отхвърлят да одобряват всеки експертен аргумент и са решени да усвоят милионите по безразсъден план!”, споделя още Бонев.

Той прибавя, че гражданската самодейност, която оглавява няма да разреши още една емблематична софийска сграда-образец да бъде унищожена от варвари.

Зам.-кмет: Няма такова нещо, резервираме каменната фасада

Зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов посочи пред Mediapool, че фасадата още веднъж ще е от натурален камък, който на цвят даже ще е същият както сега.

“Западната страна на театъра е подкожушена има и плесен. Ремонтът, който е утвърден по европрограмата “Регионално развитие” включва и топлоизолация. При ремонта орнаментите и барелефите на фасадата ще бъдат главно почистени и върнати на местата им”, посочи още Джоргов.

По отношение на рецензиите на интериора, Джоргов уточни, че той сега е в “безобразно състояние”. Таваните са в неприятно положение, като на много места от тях висят камъни. Сградата не е монумент на културата.

“Има единствено едно нещо, за което “Спаси София” бяха прави когато стопираха същият този ремонт преди няколко месеца. Тогаваше се планираше фасадата да не е камък, а HPL плоскости (high pressure laminate) - високо пресован ламинат. Това е променено и остава камък”, сподели Джоргов.

“Спаси София” към този момент сигнализира против. Тогава бе обяснено, че “Театър София” ще резервира каменната си фасада.

Новата поръчка е за над 8 млн. лева без Данък добавена стойност. Оферти се подават до 24 януари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР