Нов скок в случаите на Covid-19 в световен мащаб. На

...
Нов скок в случаите на Covid-19 в световен мащаб. На
Коментари Харесай

Скок на случаите на Covid-19 и други събития от седмицата

Нов скок в случаите на Covid-19 в международен мащаб. На този декор и с драконовски ограничаващи ограничения в Япония се откриха летните Олимпийски игри. Крайностите във времето не престават. Рекордните горещини бяха последвани от проливни дъждове, които провокираха опустошителни наводнения в Европа и Азия.

Светът е залят от нова вълна на ковид, провокирана от по-заразния делта вид. Честотата на заразяване се е нараснала през последната седмица с 12%, а смъртността с 1%. Общо са регистрирани  3 и половина милиона случая на зараза, заяви Световната здравна организация, а делта разновидността е виновен за близо 70% от новите случаи в Европа. Индия, Южна Корея, Иран записаха рекорден брой новозаразени през седмицата.

Във Франция случаите на Covid-19 също нарастват невиждано бързо. Само за ден бяха регистрирани 18 хиляди инфектирани, което е нарастване със 150 %. За да лимитират разпространяването на вируса френските управляващи вкараха наложителен здравен документ за влизане в музеи, киносалони и туристически атракции. Пред Айфеловата кула се извиха опашки от туристи, които си правеха бърз антигенен тест, с цел да прегледат знаковия парижки паметник.

Гръцкият парламент към този момент одобри закон за наложително имунизиране на здравните служащи. До 1-ви септември би трябвало да се имунизират медици, парамедици, медицински сестри, административни чиновници, както и всички работещи в звено Бърза помощ. Неваксинираните ще излизат наложително в неплатен отпуск до края на епидемията. Глобите за работодатели, които нарушават закона са от 10 000 до 200 000 евро.

За първи път от януари месец случаите на Covid-19 и в Съединени американски щати се повишават във всеки един от 50-те щата. Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите новите случаи са се покачили с близо 70 % за седмица, а постъпването в болница  - с към 36 на 100.

За разлика от тези страни, при започване на седмицата Англия се отхвърли от маските и анулира съвсем всички ограничавания, свързани с пандемията. Вече няма ограничавания какъв брой хора могат да се събират на едно място или да участват на събития.

Премиерът Борис Джонсън прикани за нерешителност фона на предизвестията на учените за растеж на новозаразените от 50 000 на ден в този момент до 200 000 по-късно през лятото. Предпазните маски са целесъобразни на някои места, само че не и наложителни, само че доста хора споделят, че ще не престават да ги носят.

Новата вълна на пандемията не пощади и Япония, където през вчерашния ден се откриха летните Олимпийски игри при невиждани санитарни ограничения. Маски, карантини, проби за Covid-19 всеки ден - тази Олимпиада няма да е като никоя друга. Почти всички надпревари ще се организират без аудитория, което ще усили и без друго огромните загуби на японските домакини. Прибавя се и публичното неодобрение, болшинството от японците до последно настояваше игрите да бъдат анулирани или най-малко отсрочени още веднъж.

Въпреки това игрите са обръщение за вяра, акцентира генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус и още веднъж прикани страните да са солидарни, с цел да се реализира задачата от 70% имунизирано население на всички страни доникъде на идната година.

Освен с пандемията, страните от Западна Европа трябваше да се борят с следствията от проливни дъждове, които провокираха опустошителните наводнения в Германия, Белгия, Нидерландия.

Правителството на Германия отпусна незабавна финансова помощ от 400 милиона евро за подкрепяне на жителите на западните провинции, наранени от пагубните наводнения. Стихията взе 170 жертви. При визитата си в засегнатите региони канцлерът Ангела Меркел и министър-председателите на засегнатите провинции Северен Рейн Вестфалия и Райнланд-Пфалц дадоха обещание спешна помощ.

И Китай пострада съществено от наводнения - близо 200 хиляди души бяха евакуирани в централната провинция Хънан. Много реки са излезли от коритата си, има и скъсани язовирни стени. 

Местни медии демонстрираха шокиращи фрагменти на хора в наводненото метро на град Чжънчжоу, като водата доближава до кръста на пасажерите във влака. Известният будистки манастир Шаолин, както и други културни обекти също са съществено наранени от стихията.

Именно измененията в климата, съгласно еколозите, са причина и за  невиждани по мащабите и интензитета си горски пожари в Сибир. Рекордно високите температури от 39 градуса по Целзий  и продължителната суша провокираха стотици пожари. Над милион и половина хектара към този момент са изпепелени. Руската войска изпрати свои части  в региона на Якутия, транспортни самолети и хеликоптери, които да се опитат да овладеят огнената буря.

Европейският политически хайлайф беше скандализиран от разкритията, че с шпионския програмен продукт „ Пегас “ на израелска компания са били подслушвани държавници, публицисти и опозиционери в голям брой страни. В листата има номера на над 600 държавни представители и политици от 34 страни.  Френският президент Макрон подреди поредност от следствия след известията, че телефонът му е бил в листата на евентуални обекти за следене от Мароко благодарение на „ Пегас “. 

Основателят на компанията, производител на софтуера Ен Ес Оу Груп Шелеф Хулио съобщи, че компанията съществува от 11 години, оперира в 45 страни и съгласно него този скандал ще приключи в съда с дело за клюка.

Американският милиардер Джеф Безос полетя до ръба на космоса и се приземи сполучливо в пустинята на Тексас. В 10-минутното странствуване участваха още брата на Безос -Марк, най-възрастният човек, искащ да лети в космоса - 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият - 18-годишният предстоящ студент по физика Оливър Дамен. Те се издигнаха до 107 километра над земната повърхнина. Пътниците изпитаха безтегловност за три - четири минути, след което капсулата се приземи с парашути.

 Джеф Безос след полета до ръба на космоса/ЕПА/БГНЕС

Мисията е част от яростното състезание сред компанията на Безос „ Блу Оридижин “ и „ Върджин Галактик “ на английския милиардер Ричард Брансън за дял от евентуално доходоносния галактически туризъм, който съгласно швейцарската банка Ю Би Ес ще носи по три милиарда $ годишно след десетилетие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР