Нов скандал породи съмнения как се приемат деца в детските

...
Нов скандал породи съмнения как се приемат деца в детските
Коментари Харесай

Нов скандал с приема в детски градини в София

Нов скандал породи подозрения по какъв начин се одобряват деца в детските градини на София. В регистрите на общината и на МОН има фрапантни разминавания - в листите на чакащите има да вземем за пример деца, които към този момент посещават градина, заяви бТВ. Сигналите идват от предприемчив комитет за качествено и новаторско обучение.

Децата се водят в две системи. Едната е на публично оповестените места в детските градини на Столичната община, в която са включени класиранията, листите на чакащите и свободните места. Другата е народен електронен указател на МОН на действително записаните, който обаче не е обществен. "В осведомителната система на общината написа една численост - примерно за набор 2012 година написа 37 деца, а в действителност са два пъти повече ", изясни Антонина Кенова от инициативния комитет.

Пример за сходен проблем е 161-ва детска градина "Ласка " в регион "Овча купел ". Съпоставка в двете системи посочила разминаване от близо 150 деца. Техните имена не попадат в системата на общината, само че ги има в регистъра на министерството. Справката е към 1 декември м.г. От нея е видно, че към 20 деца, които публично към момента чакат за място, към този момент са записани в градината.

Идентични на този са случай в 40-а детска градина в регион "Триадица ", чийто шеф в доклада си сочи, че я посещават близо 60 деца повече от обществено оповестеното, и случай във 2-ра детска градина в същия регион, където деца, които към този момент я посещават, още веднъж са признати на последните класирания.

Според родители това е скица за вкарване на децата в детските заведения по втория метод и за по-големи бюджети в тях. "Тези претъпкани групи са закононарушения по отношение на децата, които ги посещават, и учителите, които се грижат за тях ", разяснява Кенова. Информационната система за обслужване на детските заведения на Столичната община е за кандидатстването и приема, само че в действителност градините регистрират активността си в националния указател на МОН, вследствие на което получават финансиране.

"Ще проверим съответно сигнал по сигнал. Ние не ревизираме при превеждането на средства съответно за всяка градина, ние презумираме, че шефът е безкористен и си прави правилно работата ", съобщи зам.-кметът по просвета и обучение на София Тодор Чобанов. По-късно от общината обясниха пред "Сега ", че родителят самичък би трябвало да изиска да отпише детето си от листата на чакащите и в случай че не го направи, то ще продължи да попада там. Другата причина за разминаването била, че децата с хронични болести не се одобряват през системата на общината, а по специфичен ред във всяка детска градина.

В края на декември общината уволни директорката на 164-та детска градина в Горна баня за това, че е приемала деца нерегламентирано. Тя пък от своя страна разгласи, че е била подложена на напън от чиновници на Столичната община да приема деца по "втория " метод. По случая от общината подредиха инспекция, само че резултатите от нея към момента не са ясни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР