Нов скандал набира скорост в социалните мрежи - издателство Хермес

...
Нов скандал набира скорост в социалните мрежи - издателство Хермес
Коментари Харесай

Нов скандал в социалните мрежи - издателство Хермес облече Аз съм българче в украински пуловер

Нов скандал набира скорост в обществените мрежи - издателство " Хермес " " облече " " Аз съм българче " в украински пуловер!

 

Поводът е алманах със стихотворения на Иван Вазов. На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер, в който консуматори на Facebook разпознават флага на Украйна, да вее българското знаме.

 

В сборника са включени едни от най-популярните и родолюбиви стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов.

" Преди няколко дни пропуснах да се включа в надвикването в обществените мрежи, че " Аз съм българче " на Иван Вазов ще бъде отстранено от образователната стратегия, тъй като това няма по какъв начин да стане, а и се виждаше, че е подправена вест. Така се и оказа, просветителното министерство изясни, че в никакъв миг не е обсъждано сходно нещо. Но всякакви политици яхнаха концепцията, с цел да наподобяват прекомерно родолюбиви в очите на електората ", написа Пепа Петрова във Facebook.
Аз не мога да си показва, че някоя страна ще отдаде чак такава чест на българския байрак, написа още Петрова.

Под поста на живеещата в Лос Анжелис, Съединени американски щати, журналистка се завихря сериозна полемика. Като мнозина я упрекват във подправена вест. Но не липсват и консуматори, които стигат до крайности. И даже закани за линч против издателите на сборника.

 

Ето част от мненията:

 

„ Е, НЯМА ТАКОВА ПАДЕНИЕ! " Аз съм българче " на Вазов до трибагреника, който пък се издига от българче (?) със синьо-жълт украински пуловер... Подтекстът е явен и за слепите!

Има още една догадка - книжката е предопределена за украинските деца у нас, които в този момент се борят с българския език. Много нескопосана работа - " Аз съм българче " да събере на една корица байряците на България и Украйна. Демек, евросолидарност в деяние, зад необятния тил на националния стихотворец! Нещастници!

Ама какво се чудим - към този момент 2 години украинският байрак се вее над сякаш българската столична община. Е, по какъв начин да не се тревожим за ориста на Вазовото стихотворение? Бойкот на издателство " Хермес " - видя се, че там работят същите рискови еничари, като в " Свободна Европа "!

И за тези, които ще кажат, че е фейк-новина - книжката я има в каталога на издателството, цена 4 лв.. А анотацията за изданието на " Хермес " е още по-цинична, по отношение на дядо Вазов: " В сборника са включени едни от най-популярните и родолюбиви стихове на класика на българската литература Иван Вазов ".

Кирякстефчовци от " Хермес ", проклети да сте! ”

Книгата с тази корица е издадена още през 2002 година и е на пазара към този момент 22 години като за първи път някой прави асоциация на дрехата на детето с Украйна, се споделя в позиция на издателите от " Хермес " пред уеб страницата " Площад Славейков ". Автор на илюстрацията е художникът Борис Стоилов, който има над 1000 корици на книги.

Само преди дни се разви различен скандал, още веднъж към стихотворението на Вазов. От МОН излязоха и с позиция по случая.

В никакъв миг и под никаква форма не е обсъждана смяна в проучването на стихотворението „ Аз съм българче " от Иван Вазов. Това се показва в безапелационна обществена позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредност от погрешни внушения на политици, които през последните дни популяризират подправени изказвания, свързани с творбата и проучването ѝ в българските учебни заведения.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР