Нов шокиращ доклад показва, че ядрените оръжия се увеличават, а

...
Нов шокиращ доклад показва, че ядрените оръжия се увеличават, а
Коментари Харесай

Според доклад, от миналата година насам към световните ядрени запаси са добавени още 86 ядрени оръжия

Нов фрапантен отчет демонстрира, че нуклеарните оръжия се усилват, а не понижават

Емил Василев преди 26 секунди 3 Сподели

Най-четени

ХардуерСветослав Димитров - 15:10 | 09.06.2023

Умните очила на Xiaomi незабавно се трансфораха в бестселър

IT НовиниДаниел Маринов - 17:51 | 10.06.2023

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са индикаторите му.

IT НовиниДаниел Маринов - 19:02 | 10.06.2023

Откриха антична гора в Китай, в която може да има безусловно непознати типове

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В обезпокоителен отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) се показва, че броят на нуклеарните оръжия в света се усилва. Това демонстрира, че светът „ навлиза в един от най-опасните интервали в човешката история “. Това е изключително годно, защото, както показва The Guardian, става дума за интервал в историята с утежняване на интернационалните връзки и ескалация в демонстрациите на нуклеарни сили.

Според последния отчет на SIPRI се счита, че в света има 12 512 бойни глави, от които 9576 сега се намират във военни ресурси и са подготвени за евентуална приложимост. Това съставлява нарастване с 86 броя по отношение на миналата година и поставя завършек на интервала на последователно понижаване, последвал края на Студената война. По данни на SIPRI се счита, че Китай е придобил 60 от тези нови бойни глави.

„ Китай стартира доста разширение на нуклеарния си боеприпас. Все по-трудно е тази наклонност да се съчетае с заявената от Китай цел да разполага единствено с минималните нуклеарни сили, нужни за поддържане на националната си сигурност. “

казва Ханс М. Кристенсен, старши помощник в програмата за оръжия за всеобщо заличаване на СИПРИ и шеф на плана за нуклеарна информация във Федерацията на американските учени (ФАУ)

Съобщава се, че няколко нови оръжия са благосъстоятелност на разнообразни страни, в това число Русия (12), Пакистан (5), Северна Корея (5) и Индия (4). Броят на готовите за бойни дейности бойни глави се е нараснал, макар че през 2021 година петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (САЩ, Русия, Китай, Обединеното кралство и Франция) разгласиха изказване, в което се акцентира, че нуклеарната война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се води.

Русия и Съединени американски щати имат съвсем 90% от нуклеарните оръжия в света. И двете страни разполагат с над 1000 излезли от приложимост бойни глави, които сега демонтират. Според SIPRI, от всички 12 512 бойни глави в света, в това число пенсионираните и чакащите да бъдат демонтирани, почти 3844 се употребяват с ракети и самолети.

Съществуват почти 2 000 нуклеарни оръжия, като по-голямата част от тях са благосъстоятелност на Русия или Съединени американски щати. Тези оръжия се поддържат в положение на нараснала подготвеност, което значи, че са прикрепени към ракети или се съхраняват в авиобази, в които се намират нуклеарни бомбардировачи. Въпреки това е мъчно да се разбере напълно обстановката, защото някои страни, като Русия, Съединени американски щати и Обединеното кралство, понижиха равнището на бистрота, изключително откакто Русия нахлу в Украйна.

Съобщава се, че Китай, третата по величина нуклеарна мощ в международен мащаб, е нараснала броя на бойните си глави от 350 през януари 2022 година на 410 през януари 2023 година. Въпреки упованията за по-нататъшно повишаване, съгласно SIPRI арсеналът на Китай надали ще надмине този на Съединени американски щати и Русия.

Дан Смит, шеф в SIPRI съобщи:

„ Навлизаме в един от най-опасните интервали в човешката история. Наложително е държавните управления по света да намерят способи да си сътрудничат, с цел да успокоят геополитическото напрежение, да забавят конкуренцията във въоръжаването и да се оправят с влошаващите се последствия от разрушаването на околната среда и възходящия апетит по света. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР