Нов сблъсък в управляващата коалиция заради кандидатурите за управител на

...
Нов сблъсък в управляващата коалиция заради кандидатурите за управител на
Коментари Харесай

БНБ, зелена светлина за Плана за възстановяване, подкрепа за Украйна – акценти от седмицата

Нов конфликт в ръководещата коалиция поради кандидатурите за шеф на Българската национална банка. Кандидатът на „ ИТН “ за гуверньор на Централната банка Любомир Каримански сподели в Народното събрание, че е получил опасност. „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия предложиха двете номинации - тази на Каримански и на Андрей Гюров от Продължаваме промяната,  да бъдат оттеглени. Днес водачите на четирите управнически обединения се събират на Коалиционен съвет.

Държавата създава пакет от незабавни антикризисни ограничения поради предстоящата висока инфлация. Всички 2 милиона и 50 хиляди пенсионери ще получат бонус от 70 лв. за Великден, изплащането стартира идната седмица.

Европейската комисия даде зелена светлина на Плана за възобновяване и резистентност на България. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен връчи на гала в София в наличието на премиера Кирил Петков оценката на Плана. Тя изрази убеденост, че страната ни ще организира нужните промени. Фон дер Лайен приказва за бежанците от Украйна и изрази признателност към България за помощта към тях и обърна внимание и на връзките със Северна Македония.

По мотив обвиняване на „ ИТН “, че министър-председателят се пробва да заобиколи съдружното съглашение и да отхвърли ветото на България за започване на договаряния със Скопие, министър председателят Петков увери, че съдружното съглашение се съблюдава.

От браншовата камара Пътища оповестиха, че провеждат народен митинг на 13-и април поради депутатите, които гласоподаваха от дневния им ред да отпадне решението за заплащанията по контракти на Агенция Пътна инфраструктура. Министърът на районното развиване Гроздан Караджов беседва с водачи, които паркираха камионите си пред Народното събрание и съобщи, че парите за ремонт на пътища са блокирани от политически пазарлъци.

Специална група български военни е в подготвеност да спомага за изтеглянето на българските моряци от блокирания транспортен съд „ Царевна “ в Мариупол, заяви в Народното събрание министър председателят Петков. Групата е била подготвена да изтегли екипажа при започване на седмицата, само че обстановката е била прекомерно рискована. Премиерът добави, че към този момент България няма да гони съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова.

Партия „ Възраждане “ провежда протестна проява против вероятно оказване на българска военна помощ на Украйна.

България ще изпрати в Украйна каски и бронежилетки за отбрана на цивилното население, реши държавното управление.

В София се организира спокойно шествие в поддръжка на Украйна под наслов „ Не сме неутрални “. Полицията задържа за няколко часа водачите на съдружие „ Ние идваме “ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които заляха с алена багра табелата на съветското посолство в София. Пореден антивоенен митинг се организира в Бургас. Снощи протестиращи още веднъж разляха алена багра пред съветското посолство в София и сложиха детски играчки и обувки като знак на страдащите и починали деца в Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов насочи остри рецензии към  държавното управление и настоя президентът Радев да поеме отговорност за обстановката в страната.

Стана ясно, че гражданската платформа „ Изправи се БГ “ прераства в партия. Инициативен комитет от 98 души застана зад концепцията на Мая Манолова за основаване на „ Изправи се България “.

Правителството желае от президента Румен Радев да освободи от поста му началника на Националната работа за защита военачалник Емил Тонев. Мотивът е, че видеозаписи от входовете на Министерския съвет са предадени на прокуратурата без знанието на премиера. Президентът няма да в профил военачалник Тонев. За следващ път основният прокурор Иван Гешев назова настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварителното му премахване „ правно нищо “.

Премиерът Петков прикани Висшия правосъден съвет да поддържа настояването на Йорданова. Той бе на разпит в Софийската градска прокуратура по сигнала на Васил Божков, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

Народното събрание одобри процедурните правила за избор на членове на Съвета за електронни медии от парламентарната квота, защото мандатите на двама от тях изтичат в края на месеца. Председателят на комисията по културата и медиите Тошко Йорданов прикани Съвет за електронни медии да си намерения дали да не приключи предварително мандата на генералния шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

Медийният регулатор излезе с позиция след съвещанието, че в качеството му на самостоятелен регулаторен орган е подложен на невиждан политически напън, и счита да осведоми европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт.
Чуйте " Седмицата на бързи обороти " в звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР