Нов, съвременен прочит на 200-годишна песен направи второкласничката от Варна

...
Нов, съвременен прочит на 200-годишна песен направи второкласничката от Варна
Коментари Харесай

Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен

Нов, актуален прочит на 200-годишна ария направи второкласничката от Варна - носителката на златни медали София Иванова дружно със "Славеите на Надка Караджова ". Новата версия на "Шию, плету, пою " е композирана от Александър Кипров и Алекс Нушев, по концепция на Иван Иванов - Дядо.
Екипът на дребната изпълнителка от Варна за следващ път свързва собствен креативен артикул със значими исторически места и събития в България, оповестява ВИП Комюникейшън. Освен в архитектурно-историческия резерват Боженци, фотосите майсторски ни вършат част от "най-голямата истинска българска женитба ", състояла се през 2017 година край Велико Търново, която влезе в книгата на върховете Гинес с големия брой сватбари - над 5000.

Историята на тази ария е обвързвана с известната национална певица Лиляна Галевска, която към този момент 50 година е на българските и международни подиуми - на 05.03.1968 година тя постъпва в Ансамбъл "Филип Кутев ". Година по-късно е към този момент солистка на великия отбор и по този начин двадесет години, до момента в който ненадейно го напуща. Причината - гибелта на огромния композитор.

Лиляна Галевска е наследница на една от най-известните български певици от близката ни история Ика Стоянова. Тя е една от първите певици на БНР, пяла онлайн в ефир "Я кажи ми облаче ле бяло ". Именно тя чува от татко си, който другояче по специалност е фелдшер в село Врабча, Трънско песента, която към този момент е в нов аранжимент и изпълнена от три генерации певици.

Оригиналното име на националната ария е "Седенкя се кладе " и под това заглавие Ика Стоянова я записва в БНР. За страдание от творчеството на огромната певица са съхранени единствено две песни, само че името й се помни от гилдията и за нея се приказва с почит и почитание.

Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР