Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия към БАН ще

...
Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия към БАН ще
Коментари Харесай

Роботизиран телескоп поглежда към Космоса от Рожен на 1 юли

Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия към Българска академия на науките ще бъде публично открит на 1 юли в 12:00 ч. на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен.Модерното съоръжениеще проработи 42 година след откриването на обсерваторията.

Сред поканените да участват на тържествената гала са министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, регионални и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

Телескопът „ AZ 1500 “, с 1,5-м огледало, е направен от австрийската компания „ ASA Astrosysteme GmbH “ по план, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година, координирана от МОН. Очаква се на откриването му да участва Дитмар Вайнцингер – основен управител „ Продажби “ на австрийската компания – производител на телескопа.

Наблюденията на новото оборудване ще се реализират в изцяло автоматизиран режим, без да се постанова наличието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с доста прецизна компютърна система за ориентиране, която изключва отклоненията и нуждата от спомагателни корекции.

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи – с 2-м огледало, е инсталиран в НАО Рожен в края на 1979 година. Официалното разкриване на обсерваторията – най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 година НАО Рожен разполага и с други три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за проучвания на Слънцето. В развой на създаване е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се чака да проработи през 2025 година

Във връзка с формалното разкриване на новия телескоп, на 1 юли НАО Рожен няма да приема гости. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР