Нов протест срещу паметника Альоша“ в Пловдив ще се състои

...
Нов протест срещу паметника Альоша“ в Пловдив ще се състои
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 23.02.2024 г.

Нов митинг против паметника „ Альоша “ в Пловдив ще се състои през днешния ден от 17:00 ч. Той е плануван навръх 23 февруари - денят, в който се отбелязва " бранителя на отечеството в Русия ". Протестът е проведен във Facebook страницата „ Искаме български монумент “, а основател е доктор Светлозар Раянов, който преди година счупи с чук плочата на паметника на Съветстката войска в центъра на София. Според доктор Раянов, на такива централни и знакови места би трябвало да има фигури на български национални герои или знаци на българската държавност. От Градския съвет на Българска социалистическа партия в Пловдив излязоха с декларация, осъждаща опитите за ремонт на паметника Альоша. През януари общински съветници от ПП-ДБ внесоха предложение за пренасяне на паметника, само че правната комисия гласоподава първо общината да излезе със мнение какъв брой ще коства демонтажът и дали механически е допустимо преместването. До момента план-сметка не е показана.

Общинското сдружение " Екобус Пловдив " натрупа само задължения и осъществяването на бизнес програмата на компанията остава неразбираема и за тази година. Това сигнализира пред Дарик общинският консултант от ПП-ДБ адв. Веселина Александрова. От основаването му през 2022 година се вършат частични изследвания, свързани с активността му, само че досега няма планова подготвеност за кандидатстване по стратегии с европейско финансиране, нито са обезпечени средства от общинския бюджет. " Екобус Пловдив “ има за цел да сътвори работещ и екологично чист общински градски превоз, като концепцията е да се закупят най-малко 20 електротобуса, които да обслужват 2 нови линии. По информация на Дарик радио шефът на " Екобус Пловдив " ЕООД Илко Търпов подава регулярно отчети до общинската администрация, свързани с нужния запас за реализиране активността на сдружението. Данъците за терена, на който би трябвало да бъде построено депото за електрическите рейсове възлизат на 20 000 лева годишно, а за зареждането с електричество на същото по предварителни калкулации са нужни към 1,5 млн. лева Междувременно се чака по искане на групата съветници от ПП-ДБ да се гласоподават промени в учредителния акт на сдружението, тъй че докладите за активността му да се показват и пред Общинския съвет на Пловдив, който е принципал на " Екобус ".

Заради строително-монтажни работи, свързани с пробива под Централна гара - Пловдив, от през днешния ден до 11 април за придвижване на транспортни средства се затваря ул. „ Доктор Никола Ковачев ”. Това оповестиха от общинското дружество „ Организация и надзор на превоза ”. Входът на улицата откъм бул. „ Васил Априлов ” е затворен на предходен стадий от осъществяването на плана за пробива, само че в този момент колите няма да могат да влизат и откъм ул. „ Кавала ”.

Общинската изборна комисия в Панагюрище организира изключително съвещание, откакто Върховният административен съд касира дефинитивно резултатите от балотажа за кмет на средногорската община. Общинският съвет в този момент е длъжен да назначи краткотрайно изпълняващ длъжността до осъществяване на идния избор. Очаква се това да стане на идващото постоянно съвещание, планувано за 28 февруари. До тази обстановка се стигна, откакто някогашният кмет на Панагюрище Никола Белишки изгуби конкуренцията за следващ мандат на втория тур, извършен на 5 ноември предходната година, единствено с 28 гласа. Той апелира резултатите пред Административния съд. Бяха открити голям брой нарушавания при отчитането на бюлетините и попълването на документите. Затова магистратите оповестиха избора за нереален.

Сградата на Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ в Девин ще бъде осъвременена с съвсем 4,5 млн. лева Вече е подписан контракт сред общината и Изпълнителна организация „ Програма за обучение “. Училището ще се снабди с фотоволтаична централа, осведоми кметът на Девин Здравко Иванов. Предстои и цялостна замяна на отоплителната система, увеличение на дебелината на топлоизолационния пласт на външните стени, ще се сменят и всички интериорни порти с нови. Овен това ще бъдат ремонтирани част от класните стаи, с цел да се сътвори инфраструктура за СТЕМ среда. Санитарните възли също ще бъдат реновирани, както и физкултурният салон. Ще се заменят и всички лампи с LED панели. Отделно от това, със 124 200 лева от Министверския съвет ще бъде построена открита спортна площадка, на която ще може да се играе футбол на дребни малки врати и волейбол.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР