Нов орган ще проверява месечните стойности, предлагани за всяка болница

...
Нов орган ще проверява месечните стойности, предлагани за всяка болница
Коментари Харесай

Комисия ще проверява предложените от РЗОК средства за болниците

Нов орган ще ревизира месечните стойности, предлагани за всяка болница от РЗОК, преди да бъдат одобрени от Надзора на Здравната каса. Това ще е петчленна комисия, препоръчана от Надзорния съвет на фонда, в която са включени по един представител на Министерство на здравеопазването и МФ и трима представители на НЗОК. Комисията ще показва пред Надзора доклад, който обаче ще е има целесъобразен, а не наложителен темперамент. Нейните членове ще работят без заплащане и ще подпишат декларация за неразгласяване на служебна информация.

Такъв текст е признат от Надзорния съвет на НЗОК дружно с разпоредбите за одобряване стойностите на разноските за болнична помощ за 2022 година

Идеята за комисията е на началника на кабинета на здравния министър Васил Пандов, който е и ръководител на Надзорния съвет на Касата. Според него сходна комисия ще подкрепи активността на Надзора, като с инспекцията на препоръчаните бюджети надзорниците ще имат по-добра информация за взимане на решенията си. Доц. Пандов твърди, че концепцията е функционалността на комисията да е единствено подпомагаща, а не да взима решения вместо членовете на Надзора.

„ Надзорният съвет разпределя 2 милиарда лева сред лечебните заведения за болнична помощ. Ние го вършим към този момент няколко пъти. След всяко решение имаме една полемика, в която влизаме, тъжби – по какъв начин РЗОК Х е преразпределяла сред лечебните заведения. Всеки път влизаме в една полемика, самите членове на Надзорния съвет желаят информация, започваме в обратна посока. А ние би трябвало, когато взимаме решения, да имаме изясненост тъкмо по кое време и какво е разпределено “, аргументира се той и дава образец с недоволството на всички лечебни заведения от съответна РЗОК за метода, по който са избрани стойностите им.

„ Миналата седмица от една РЗОК пристигнаха всички представители на лечебните заведения за болнична помощ от една област на среща с министъра на опазването на здравето, които имаха рецензии всички без едно лечебно заведение по какъв начин се дефинират стойностите в тази РЗОК. (…) Аз, като ръководител на Надзорния съвет, получих въпрос от тях – Вие по какъв начин контролирате тези стойности “, разяснява Пандов.

Идеята за комисията поддържат и останалите представители на страната в Надзора – Виолета Лорер, Румен Спецов, Естел Василева-Тодорова, както и представителят на АИКБ Боян Бойчев, който обаче счита, че след тримесечен интервал на деяние би трябвало да се направи оценка дали комисията да продължи работата си.

Против основаването ѝ пък са представителите на синдикатите доктор Иван Кокалов и Теодор Василев, както и представителката на КРИБ и председателка на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова.

Според доктор Кокалов комисията ще прави непотребна активност, като дублира работата на надзорниците. „ Извинявайте, тук има задоволително администрация, която всякога каним, с цел да ни изяснява, която прави тези цифри, които са пред нас, да ни изясни по какъв начин са получени. Ще желаеме таблици, ще желаеме пояснения. Но да вършим комисия, тази комисия отново ще задава въпроси на същите хора. Тя няма по какъв начин да ги вземе от въздуха тези цифри, с цел да ни ги даде. Така че тя отново ще употребява администрацията на Касата “, разяснява той.

Адв. Димитрова пък отбелязва, че не открива учредения за основаването на сходна комисия. „ Имам възприятието, че се измесва по някакъв метод функционалността на Надзорния съвет, като се основава един орган “, добавя тезата на доктор Кокалов тя и разяснява: „ Анализът на данните в действителност е доста значим. Наистина би трябвало да има въпроси към специалистите по какъв начин са стигнали до съответни заключения, по какъв начин се стига до предложенията, тъй като това е от значително значение. Как тази комисия ще ни помогне? Същите въпроси можем и ние да ги зададем “.

Подобна е и аргументацията на Теодор Василев: „ Вълшебната дума е надзор. Ние имаме задоволително способени чиновници, задоволително написани правила… (…) Ако ние демонстрираме нашата ангажираност към контрола посредством шефа по вертикала на касата, мисля че ще реализираме резултат. Комисията за мен ще бъде един непотребен орган, който ще би трябвало да се въвлича в спецификата на активността, тези хора няма да бъдат назначени занимавайки се извънредно единствено с комисията, те ще бъдат хора, които си имат задоволително друга работа, с цел да могат да вникнат на експертно равнище в тези характерни действия. Мисля, че касата има капацитет и може да се оправи с наша помощ и наш надзор “, споделя той.

В последна сметка текстът е признат с гласовете на представителите на страната и този на Боян Бойчев.

С цялостния текст на стенограамата от съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК от 21 март можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР