Нов, неоткрит досега диабет е част от страничните ефекти след

...
Нов, неоткрит досега диабет е част от страничните ефекти след
Коментари Харесай

Да се имунизират ли хората с ендокринни заболявания

Нов, неоткрит до момента диабет е част от страничните резултати след дълготрайно лекуване с кортикостероиди на инфектирани с COVID-19 пациенти. Това разкриха специалисти от Националния действен щаб.

Днес на 64 години, при профилактичен обзор преди 15 години, Ирма разкрила, че има проблем с щитовидната жлеза. Оттогава е с диагноза тиреоидит на Хашимото и хормоналнозаместителна терапия. От началото на пандемията смята себе си за представител на рискова група. Пази се от среща с вируса и желае да се имунизира. Това, което я тормози обаче, е по какъв начин имунизацията би повлияла на нейното заболяване.

" Имам поради, че която и да е ваксина, освен тази, която е за COVID-19, по принцип подтиква имунната система. А пък моето заболяване е автоимунно, което значи, че ще тръгне в неприятна посока, защото по този начин или другояче организмът ми създава антитела против самия ми организъм и стимулирайки го, той ще стартира да създава повече антитела ", споделя Ирма Стоева, пациент с тиреоидит на Хашимото

" Тук влажен от дъжд не се бои. Какво да стане повече от имунизацията? Умрели от щитовидна жлеза действително няма или са доста малко. Но ние виждаме, за жалост, от другата болест какво се случва. Ползите от имунизацията дотам надвишават хипотетичните вреди, че всички пациенти с ендокринни болести, си заслужава да се ваксинират ", твърди проф. доктор Михаил Боянов от Клиника по ендокринология, УМБАЛ " Александровска ".

Проф. Михаил Боянов от „ Александровска " болница поучава и пациентите с диабет да се имунизират. Без значение от неговия вид. И без значение с коя ваксина. Защото при тях шансът за по-тежко протичане на COVID-19 е доста по-голям. Знае го и Адриан. С диабет вид 1 се сдобил като дете. Оттогава е на инсулин. Дали да се имунизира обаче, още се колебае, а до момента в който реши, се е изолирал у дома.

" При някои от имунизациите има заплаха от някакво развиване на спомагателни автоимунни болести. Мисля го непрестанно, тъй като съм преподавател и би трябвало да отивам на работа. Aко ми кажат, че би трябвало да се имунизирам, ще се имунизирам наложително. Ако кажат, че е рисково, няма да се имунизирам ", съобщи Адриан Стоев, пациент с диабет.

" Диабетът самичък по себе си не благоприятства болестта, само че дава опция да докара до съществени затруднения. Освен това лекуването, което се организира при положение на хоспитализация с кортизонови препарати, утежнява гликимичния надзор и се основава една сложна обстановка за преодоляване ", показва професор Боянов.

За опция от съществени затруднения ендокринологът предизвестява и пациентите със затлъстяване, по тази причина и при тях имунизацията е мощно целесъобразна. " Първо, затлъстяването единствено по себе си създава субстанции на нискостепенното инфектиране, които нервират и кръвоносните съдове. Всъщност вирусът, за който приказваме, е ориентиран тъкмо към дребните кръвоносни съдове. Той води до едно инфектиране. Второ, долните сектори на белия дроб при същински цялостните хора, заради високото коремно налягане и висок стоеж на диафрагмата, са притиснати. Тоест вътре не влиза задоволително въздух. Това благоприятства - при положение на излив на течност в белия дроб, по-голямото разпространяване ".

Специфичните антитела, добити след имунизация, са по-добрият вид в сравнение с антитела, добити след преболедуване на вируса, безапелационен е проф. Боянов. Затова преболедуването, добавя той, не е противопоказание за имунизиране.

" Неваксинирането на популацията в необятен мащаб значи, че вирусът ще обиколи всички неимунизирани, просто няма да стане незабавно. Даваме време на вируса да си създаде нови разновидности, с които да изненада и медицината ", безапелационен е професор Боянов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР