Нов модерен апарат във Военномедицинска академия дава шанс за по-прецизна

...
Нов модерен апарат във Военномедицинска академия дава шанс за по-прецизна
Коментари Харесай

ВМА с нов модерен апарат за диагностика при рак на белия дроб

Нов съвременен уред във Военномедицинска академия дава късмет за по-прецизна диагностика и дейно лекуване на болните с карцином на белия дроб. Системата за криобиопсии ERBE Cryo 2 е едвам третата в България и към този момент е разполагаем на експертите от Отделението по бронхология на ВМА, оповестиха от пресцентъра на болничното заведение.

„ Апаратът слага диагностиката на карцинома на белия дроб на нова основа”, разяснява ръководителят на отделението доктор Христо Йорданов. „ Биопсията от криоапарата е с величина към 1 см и се равнява на 3 до 4 щипкови биопсии. Това дава огромен комфорт за работа на сътрудниците патолози, защото материалът е пребогат за имунохистологично проучване, могат да се създадат доста срезове и по-лесно да се открие карцином. И най-много – при пациентите с недребноклетъчен карцином, да остане материал за генетичен анализ”, изясни доктор Йорданов.

За разлика от дребноклетъчния, при който се предписва химиотерапия, главният способ за лекуване на този вид рак е действен. „ Новата наклонност, когато е в етап на неоперабилност, са прицелните генни и имунотерапии. За назначението им обаче се изисква материалът от биопсията да има задоволителна величина. Само по този начин могат да бъдат изследвани всички генетични фактори, което е от извънредно значение за по-нататъшното лечение”, акцентира експертът.

С модерния криоапарат ще се вършат още реканализации на централни тумори, които запушват основните и дялови бронхи или трахеята. „ Можем да го използваме и за девитализация на кървящи процеси в белите дробове. Апаратът е извънредно съвременен и бъдещето в бронхологията е криобиопсията да измести напълно щипковата в околните 5 години”, разяснява още доктор Йорданов.

Отделението по бронхология към ВМА е едно от най-модерните в България. Освен с новаторския ERBE Cryo 2, разполага с 4 фибробронхоскопа, рентгенов уред с C-рамо, ригиден бронхоскоп за слагане на стентове на трахеята.

Над 10 000 българи са с рак на белия дроб, демонстрира статистиката. Това е и най-често срещаният недоброкачествен израстък при мъжете. По данни на Раковия указател, с тази диагноза са 19.4% от мощния пол и 4% от дамите. Новооткритите случаи са 3572, а всяка година „ жертвите му” са над 3000 души. Ракът на белия дроб е и най-честата причина за гибел от рак и в международен мащаб, като изпреварва по периодичност колоректалния и простатния карцином.

„ Големият проблем при болестта е, че протича тайно и нехарактерно и сега на диагностицирането множеството пациенти се намират в етап на неоперабилност”, сигнализира доктор Йорданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР