Нов кръг преговорите между делегациите на Русия и Украйна в

...
Нов кръг преговорите между делегациите на Русия и Украйна в
Коментари Харесай

Нов кръг преговори за мир между Русия и Украйна в Истанбул

Нов кръг договарянията сред делегациите на Русия и Украйна в Истанбул. Това за първите директни преговри от две седмици. Президентът Ердоган, който е хазаин, съобщи, че е подготвен да посредничи за среща сред Путин и Зеленски. Турция чака, че срещата сред Русия и Украйна в Истанбул ще бъде от изгода за преговорния развой, добави още Ердоган.

Той сподели, че обстановката в Украйна надълбоко разстройва Турция, която е комшия и другар на Русия и Украйна. Ердоган по време на послание към делегациите на Руската федерация и Украйна прикани за преустановяване на огъня.

Делегацията на Украйна се управлява от министъра на защитата Алексей Резников, както и от Михаил Подоляк, който е началник на кабинета на президента.

Украйна ще желае преустановяване на огъня, а Русия упорства Киев да се откаже от всевъзможни планове за присъединение към НАТО - нещо, с което украинският президент Володимир Зеленски се съгласи и уточни, че е подготвен да направи компромис.

Други въпроси, които се чака да бъдат разисквани, са за ориста на следените от сепаратистите райони в източната част на Украйна, както и статутът на Крим, който беше публично анексиран от Русия през 2014 година

Досегашните диалози не доведоха до значителен прогрес, като една от аргументите е, че Киев упорства за гаранции за сигурност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи неналичието на прогрес в досегашните диалози, охлаждайки упованията за някакъв пробив. От своя страна първият посланик на Украйна Дмитро Кулеба разгласи на уеб страницата си, че президентът Зеленски е дал доста ясни инструкции на делегацията.

„ Не търгуваме с хора, територии или суверенитет “, подсети Кулеба. Според него минималната цел на започващите през днешния ден договаряния е постигането на трайно прекъсване на огъня.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР