Нов конкурс за директор на Националния исторически музей (НИМ) за

...
Нов конкурс за директор на Националния исторически музей (НИМ) за
Коментари Харесай

Пак се търси постоянен директор на Националния исторически музей

Нов конкурс за шеф на Националния исторически музей (НИМ) за период от 5 години разгласи Министерството на културата. Това е втората такава процедура за последната една година. Предишната беше оповестена през март, само че се провали.

В момента НИМ се ръководи от краткотрайно изпълняващ длъжността шеф. От началото на ноември на поста беше назначена доцент Бони Петрунова. Тя смени дългогодишния шеф на музея Божидар Димитров, който се пенсионира. Димитров беше и един от двамата претенденти в предходния конкурс за началник на институцията, само че отдръпна документите си преди препитването от комисията по избора. На него се яви единствено професорът от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) Вера Бонева, само че тя не съумя да събере нужните точки, с цел да оглави НИМ.

Изискванията към претендентите в новия конкурс преповтарят тези от провалилата се процедура. Желаещите да оглавят НИМ би трябвало да имат висше обучение и най-малко степен магистър. Трябва да са приключили история професионално направление " История и археология ". Да имат най-малко 5 години професионален опит в това направление. С преимущество ще са претендентите, които имат стаж в музей, управнически опит, владеят непознат език, имат научна степен или академична служба, подготовка по мениджмънт и имат компютърни умения. От тях се желае да имат " управническа подготвеност ", " организационна подготвеност ", " отзивчива подготвеност " и умения за работа в екип. Трябва да познават структурата и функционалностите на Министерството на културата.

Освен документи за присъединяване в състезанието те би трябвало да показват и идея за развиването на НИМ в идващите 5 години.

Документи се подават до 4 януари. След преценка дали претендентите дават отговор на изискванията, те ще минат и през събеседване.

Вторият за година конкурс за шеф на най-големия български музей идва откакто към десетилетие подобен не беше юридически, а институцията се ръководеше от краткотрайно изпълняващи длъжността.

В Националния исторически музей се съхраняват стотици хиляди монументи на българското културно-историческо завещание от праисторията до през днешния ден. Сред най-известните сбирки е Панагюрското златно богатство. Музеят има и няколко филиала - Боянската черква, Земенският манастир, параходът " Радецки ", храмът " Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско, Разложко. Той получава и част от държавната дотация за археологически изследвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР