Нов индикатор за евентуален риск от ранна смърт откриха учени

...
Нов индикатор за евентуален риск от ранна смърт откриха учени
Коментари Харесай

Учени откриха нов предвестник на ранна смърт

Нов знак за възможен риск от ранна гибел откриха учени от университета в Копенхаген. Те са открили, че ниската централизация на лимфоцити в кръвта има връзка с покачвания риск от ранна гибел.

Лимфоцитите са част от групата на клетките на имунната система, които пазят организма. Така да вземем за пример, при зараза, те се активизират, с цел да се борят с заболяването и тогава се следи повишение на равнищата им. Затова и едно от общоприетите проучвания при болести от общ темперамент е назначение на кръвна картина, в която лекарите наблюдават и равнищата на лимфоцитите. Датските учени обаче изследват противоположната взаимовръзка - какво значи понижено надалеч под нормите равнище на тези кафези.

Те ревизирали данните на 108 135 души в необятен възрастов диапазон от 20 до 100 годишна възраст, събирани от 2003 година до 2015 година Учените са създали изчерпателен разбор на данните, измежду които отчели възраст, пол, консумация на тютюн и алкохол, телесно тегло, прекарани скорошни инфекции, диабет, стойности на кръвно налягане, характерни кръвни индикатори, а също и индикатори за обучение, приходи и физическа интензивност на респондентите. В проучването също по този начин особено се отбелязва, че за времето от 2003 до 2015 година умрелите от общо проучвания брой хора са 10 372 души.

При крайния разбор на данните се оказало, че рискът от гибел, без значение от каквито и да е аргументи, при човеци с невисок брой на лимфоцитите е повишен с 60%. А рискът от рак, сърдечно-съдови, респираторни болести и разнообразни инфекции е 1,5-2,8 пъти по-голям. Според учените разпознатата връзка се дължи на намаляване на устойчивостта на организма, което е изключително правилно за възрастните хора, при които равнището на лимфоцитите понижава по натурален път със стареенето.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР