Нов филтър от нановлакна може да подобри защитата срещу аерозолите

...
Нов филтър от нановлакна може да подобри защитата срещу аерозолите
Коментари Харесай

Филтър от нановлакна улавя почти 100% коронавируса


Нов филтър от нановлакна може да усъвършенства отбраната против аерозолите на ковид
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи създадоха филтър от нановолокна, който е кадърен да уло ви до 99,9% от аерозолите на ковид . Това се потвърждава от проби на филтъра с аерозоли, съдържащи ковид от същото семейство като Covid-19.

Учените са основали филтъра посредством използване на високо електрическо напрежение върху капка течен поливинилиден флуорид, с цел да усукат влакна с диаметър към 300 нанометра, съгласно обява в научния портал.

При този развой се получават нишки, които са към 167 пъти по-тънки от човешкия косъм. Техниката е известна като и може да се ползва като на ниска цена метод за всеобщо произвеждане на филтри за персонални защитни средства и системи за пречистване на въздуха.
още по тематиката
Изследователите са сравнили нанофибърните филтри с хирургически маски, памучни маски и гети за врата, с цел да видят какъв брой дейно всяко от тези защитни средства предотвратява попадането на аерозоли във въздуха.

Досега в множеството проучвания учените използваха аерозоли, които имитират размера и държанието на частиците, носещи Covid-19. В новото проучване учените употребяват както аерозолен физиологичен разтвор, по този начин и аерозол, съдържащ ковид от същото „ семейство ” като Covid-19.

Резултатите от изследването демонстрират, че и гетите за шия улавят 45% до 73% от аерозолите, до момента в който хирургическата маска всмуква към 98%. Филтърът от нановолокна обаче стопира съвсем всички аерозоли на ковид, или 99,9%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР