Нов епизод от задочния сблъсък между прокуратурата и президентството. Има

...
Нов епизод от задочния сблъсък между прокуратурата и президентството. Има
Коментари Харесай

Сблъсък и нови разследвания: „Барселонагейт“, Божков, протестите и обискът на "Дондуков"

Нов епизод от задочния конфликт сред прокуратурата и президентството. Има и нови обвинявания и следствия.

От спецпрокуратурата през днешния ден оповестиха, че не са нахлували на " Дондуков " 2 през юли предходната година, а са влезнали с позволение на съда.

От президентството отвърнаха, че става дума за " невиждано въоръжено навлизане ", оповестено за нелегално от съда. Държавното обвиняване заяви и за нови следствия по знакови случаи.

Снимка: btvnovinite.bg
Образувано е досъдебно произвеждане против Васил Божков за опит за прелом по време на митингите предишното лято.

Прокуратурата проверява и пране на пари по проблема, прочут като " Барселонагейт ".

Не навлизане, а влизане президентството, написано и позволено от съда. Така държавното обвиняване дефинира акцията от 9 юли 2020-та, на „ Дондуков “ 2.

„ Магистрати от СПП направиха и започнаха дейности по следствието след съответно позволение от български съд. Магистрати от СПП бяха въведени вътре от административен секретар на президентството “, сподели Валентина Маджарова, началник на Специализираната прокуратура.

От президентството отвърнаха, че акцията, обиските и арестите са оповестени за противозаконни от съда.

„ Безпрецедентното въоръжено навлизане в президентската институция, претършуване и показните арести на секретар и консултант на президента през лятото на м.г. мъчно могат да бъдат редактирани в публичната памет със задна дата “, написаха в позиция от президентската институция.

Снимка: btvnovinite.bg
При митингите, избухнали след акцията, няма подслушвани политици, а следствие на опит за държавен прелом, твърди още прокуратурата.

„ По делото сега се изготвят голям брой експертизи, извършени са над 80 разпити в качеството на очевидци. Предмет на следствие по делото не са гражданските митинги. И в никакъв случай не са били “, съобщи още Маджарова.

Като началник на незаконна група с ново обвиняване и с ново искане за екстрадиция е Васил Божков. Разговорите му с някогашен народен представител и публицист бяха публикувани от прокуратурата.

Божков реагира в обществените мрежи.

„ Преди година разсъниха България и хората се подвигнаха против хунтата. Направиха се, че не ни чуват. Днес прокуратурата си измисля обвинявания, с цел да се оправдае, че са подслушвани протестиращите, вместо да ги чуе и да проверява сигналите против същата тази хунта. Утре е време казусът " Гешев " да бъде решен. “

Кои и какъв брой са обвинените по делото за прелом прокуратурата не сподели. Обяви обаче детайлности по различен проблем – „ Барселонагейт “ е прераснал в досъдебно произвеждане за пране на пари. По случая беше разпитван някогашният министър председател след сигнал, че е обвързван със схемата.

„ Нито съм имал къща, нито парцел, нито каквото и да било! И съм казвал и преди – в случай че това се потвърди, аз ще ти я дам на теб! Проверяваха испанци, французи, китайци и какви ли не други! “, разяснява в неделя водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По досъдебното произвеждане Борисов досега не е разпитван.

Днес основният прокурор внесе искане във Висш съдебен съвет да бъдат прегледани и неговите данни към сигнала за отстраняването му. Става дума за изявления и на български, и на задгранични медии за работата на прокуратурата. От държавното обвиняване излязоха със серия заявления в поддръжка на Иван Гешев и оповестиха още веднъж, че става дума за политически напън във връзка със сигнала за отстраняването му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР